x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Documente necesare şi condiţii ce trebuie respectate în cazul organizării de concerte, spectacole sau întruniri

Documente necesare şi condiţii ce trebuie respectate în cazul organizării de concerte, spectacole sau întruniri

10 Dec 2015   •   18:15
Documente necesare şi condiţii ce trebuie respectate în cazul organizării de concerte, spectacole sau întruniri
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti a publicat pe site-ul său o sinteză a documentelor necesare, dar şi a condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească organizatorii de concerte, spectacole şi întruniri, pentru a respecta măsurile de securitate la incendiu.

Astfel, în cazul în care evenimentul se desfăşoară în aer liber, cu capacitate mai mare de 200 de locuri pe scaune ori având destinaţie comercială cu aria desfăşurată/suprafaţa mai mare sau egală cu 2.500 m2 este necesară obţinerea în prealabil a autorizaţiei de securitate la incendiu.

De asemenea, sunt necesare următoarele documente: cerere-tip, plan de situaţie cuprinzând amplasamentul construcţiilor şi amenajărilor proiectate în raport cu elementele-cadru existente, scenariu de securitate la incendiu, opis cu documentele depuse, plan al amenajării la scara 1:100, plan de evacuare a persoanelor, referatul verificatorului de proiect pentru cerinţa esenţială "securitate la incendiu".

Pentru spectacole desfăşurate în interiorul construcţiilor, dacă spaţiile sunt încadrate în categoria sălilor aglomerate, este obligatorie solicitarea/obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu a construcţiei. De asemenea "folosirea flăcării: lumânări, făclii, torţe şi altele asemenea pe timpul spectacolelor de teatru, operă, operetă, a festivităţilor desfăşurate în restaurante sau pentru ambianţă ori divertisment în restaurante, baruri, cluburi, discoteci etc. este interzisă", precizează ISU.

În cazul în care este obţinută autorizaţia de securitate la incendiu, iar prin organizarea evenimentului nu se modifică condiţiile care au stat la baza emiterii acesteia (capacitatea sălii, numărul de fluxuri, destinaţie), autorizaţia este valabilă numai însoţită de documentaţia tehnică vizată spre neschimbare.

Pentru construcţiile sau amenajările noi, autorizaţiile de securitate la incendiu se emit după efectuarea recepţiei la terminarea lucrărilor, la darea în exploatare, pe baza următoarelor documente: cerere-tip, autorizaţia de construire, avizul de securitate la incendiu şi documentaţia vizată spre neschimbare care a stat la baza emiterii avizului, scenariu de securitate la incendiu, referatul verificatorului de proiect pentru cerinţa esenţială "securitate la incendiu", procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, opisul cu documentele depuse.

În cazul în care la o construcţie sau amenajare se efectuează schimbări de destinaţie şi modernizări care nu necesită autorizaţie de construire, autorizaţiile de securitate la incendiu se emit la darea în exploatare, pe baza următoarelor documente: cerere-tip, avizul de securitate la incendiu şi documentaţia vizată spre neschimbare care a stat la baza emiterii avizului, opisul cu documentele depuse, piesele scrise şi desenate din documentaţia tehnică, cum sunt: detalii de execuţie, agremente tehnice sau certificate de conformitate ale produselor pentru construcţii cu rol de securitate la incendiu.

Documentaţia tehnică în vederea emiterii autorizaţiei de securitate la incendiu se va depune obligatoriu cu cel puţin 30 de zile înainte de realizarea evenimentului, la sediul Inspectoratului.

Planificarea, organizarea şi desfăşurarea spectacolelor fără obţinerea în prealabil a autorizaţiei de securitate la incendiu atrage după sine răspunderea contravenţională, respectiv penală, după caz, conform prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările şi completările ulterioare, responsabilitatea revenind în totalitate/ fără echivoc tuturor factorilor implicaţi în conformitate cu prevederile art.9 din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor.

×
Subiecte în articol: isu concerte