x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Don Quijote de Maramures

Don Quijote de Maramures

25 Noi 2004   •   00:00

OBSERVATOR
Politist in Satu-Mare, agentul principal Matei Margarit a fost suspendat din functie in baza unor abuzuri. Asta in timp ce fostii colegi care l-au batut pana la sange in Gara Satmarel isi vad nestingheriti de treaba. Dar lucrul cel mai grav, sefii dau din umeri si spun ca nu stiu nimic.
EDUARD PASCU

PLIMBAT. Matei Margarit (medalion), "oaia neagra" a Inspectoratului de Politie Satu-Mare

Povestea politistului Matei Margarit este una bizara. Istoricul luptei cu "mafia institutionalizata" reprezentata prin unii capi ai IJP Satu-Mare, in cardasie cu reprezentanti de vaza locali din diferite institutii a le statului, a inceput din anul 2003. Acest Don Quijote de Satu-Mare nu se lasa batut pentru drepturile sale. Intr-o tara care se vrea a intra cat mai repede in Uniunea Europeana se petrec lucruri care mai de care mai ciudate. Desi au fost elaborate legi care sunt conforme cu UE, acestea nu se aplica sau, mai rau, se aplica dar dupa ureche.

"TURNATOR". In urma cu doi ani, Matei a avut ghinionul de a descoperi unele afaceri necurate ale unui mare sef dintr-un serviciu de informatii, care a subtilizat din Gara Carei doua vagoane de transport piatra. Cum el, un biet agent de politie, nu putea cerceta ditamai colonelul, a facut raport si a trimis dosarul spre "competenta solutionare" sefilor lui. Ghinionul a fost ca, la scurt timp dupa aceasta poveste, in presa locala a aparut un material pe prima pagina pe tema cercetata de agent. Imediat sefii l-au acuzat ca a turnat presei "povestea containerelor de piatra". De atunci s-a incercat pe toate caile sa fie expulzat din randurile politistilor. S-a reusit acest lucru in luna ianuarie a acestui an, cand i s-a acordat calificativul "nesatisfacator", pentru 2003. Acest calificativ a luat nastere ca o insumare a "bubelor", din 1997 si pana in 2003. Cu toate ca "abaterile" s-au dovedit a nu fi existat vreodata, lucru certificat de catre Parchetele Militare, mai-marii lui Matei nu au tinut cont de asta si l-au aruncat ca pe o masea stricata.

ASUL DIN MANECA. Dupa mai multe luni de judecata, instanta a decis in urma cu cateva zile ca Matei Margarit sa fie reangajat. Toate lucrurile urmau sa intre pe fagasul normal. Numai ca sefii IJP Satu-Mare au scos de la naftalina o decizie de suspendare din functie, asta dupa ce impotriva politistului Matei Margarit s-ar fi inceput urmarirea penala.

In decizie se spune ca "din 14.10.2003 ati fost suspendat din functie". Culmea este ca politistul a lucrat in mod normal din octombrie 2003 si pana in ianuarie 2004. Conform legii penale, suspendarea din functie nu se aplica retroactiv. Ceea ce face ca decizia emisa la data de 22.11.2004 sa fie supusa nulitatii absolute. Corect era ca si cei sapte politisti care, pe 19 martie 2004, l-au batut pe fostul lor coleg, in Gara Satmarel, sa fie suspendati din functie. Agentii principali Liviu Pasca, Marius Pintea, Valentin Curteanu, Attila Pop (DPIR), inspectorii principali Viorel Coteanu si Florin Albulescu, agentul sef adjunct Vasile Donca (Serviciul pentru Transporturi din IJP Satu-Mare) sunt urmariti penal. Cei de la DPIR sunt cercetati pentru lovire si purtare abuziva, iar cei de la Politia Transporturi, pentru purtare abuziva, complicitate la lovire si fals in inscrisuri. Surse judiciare au declarat pentru Jurnalul National ca politistii de mai sus urmeaza sa fie trimisi in judecata. Pentru ca politistii nu au fost suspendati din functie asa cum cerea legea, care s-a aplicat in cazul Matei, comandantul IJP Satu-Mare risca o sanctiune din partea sefilor de la Bucuresti.

NOROC CU ORDONANTA
Ca o ultima noutate, Matei Margarit a fost reangajat o data cu intrarea in vigoare, marti, a modificarilor la Statutul Politistului, privind suspendarea din functie si punerea la dispozitie. Conform noilor modificari, politistii care sunt in cursul urmaririi penale fara a fi arestati sunt pusi la dispozitie, si nu suspendati din functie, urmand ca dupa pronuntarea definitiva si irevocabila a instantei sa se stabileasca ce masuri se iau impotriva acestora. Fie eliminarea din sistem, fie sanctionarea. Ieri-dimineata, sefii din IJP Satu-Mare, temandu-se de un nou proces, au pus imediat in aplicare ordonanta proaspat publicata in Monitorul Oficial.

×
Subiecte în articol: observator matei satu-mare