x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Donald Duck rămâne tânăr chiar dacă a ajuns la vârsta de 75 de ani!

Donald Duck rămâne tânăr chiar dacă a ajuns la vârsta de 75 de ani!

de Ovidiu Ciutescu    |    09 Iun 2009   •   00:00
Donald Duck rămâne tânăr chiar dacă a ajuns la vârsta de 75 de ani!

În urmă cu 75 de ani, atunci când desenele care îl înfăţişau pentru prima dată pe năbădăiosul răţoi Donald prindeau viaţă, creatorul lor - Walt Disney - probabil că nu gândea că personajul său va deveni la fel de celebru precum Mickey Mouse sau Pluto. Acum, la o vârstă la care mulţi dintre noi abia îşi mai târăsc trupul încovoiat de povara anilor, Donald ne sfidează şi ni se înfăţişează la fel de şprinţar ca în 1934.






La 50 de ani de existenţă Donald s-a bucurat de un spectacol pe cinste organizat de studiourile "Walt Disney". Ce se va întâmpla de această dată?




Plecând de la ideea romanului scris în 1888 de către Frances Hodgson Burnett, "Micul lord Fauntleroy", creatorul Walt Disney îl conturează pe Donald în 1934. Pe 9 iunie el vede "lumina zilei" în cinematografe în desenul animat "Găinuşa abilă", un scurt metraj al serialului  Silly Symphonies. Anticipând lipiciul lui Donald Duck la public, Disney îi dă "puteri depline" în 1940. De atunci, alături de Mickey Mouse, Pluto şi, apoi,  de Popeye the Sailor, devine unul dintre simbolurile Disney.

Răţoiul îmbrăcat în costum de marinar pozează încă de la început într-un personaj urmărit de ghinion. În timp, în poveste, zburdalnicului Donald i s-au adăugat cei trei nepoţi (Riri, Fifi şi Lulu),simpatica Daisy, dar şi unchiul Picsou - celebru cu deviza sa: "Mai bine bogat şi sănătos, decât sărac şi bolnav".


În cele 128 de lungmetraje dedicate, Donald Duck ni se înfăţişează ca un răţoi cu inimă bună şi intenţiile curate. Inevitabil ele trec în planul secund, acaparat fiind de cauze mai puţin nobile. Orgolios şi naiv, Donald  nu lasă pe nimeni să i se pună de-a curmezişul drumului şi cu cât situaţiile umilitoare îl năpădesc, cu atât se înverşunează să le facă faţă. În toată "viaţa" sa Donald a practicat  peste 100 de meserii, fără să fie convingător în nici una, şi s-a regăsit adesea fără niciun ban.

Până în 1985 vocea lui Donald Duck a fost asigurată de actorul  Clarence "Ducky" Nash, apoi venind rândul lui Tony Anselmo - după un lung antrenament cu Nash - să dea grai îndrăgitului personaj din benzile animate pentru copii.


×
Subiecte în articol: donald mass-media donald duck