x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dor de Spania - Capsuniada reincarcata

Dor de Spania - Capsuniada reincarcata

09 Feb 2005   •   00:00

OBSERVATOR
Doua mii de romani s-au imbulzit la Oficiul pentru Migratie, pentru a pleca in Spania. Atentatele de la Madrid nu-i sperie.
LAURA TOMA, ALEX NEDEA

NEBUNIE. Oamenii s-au calcat in picioare cateva zile pentru a obtine avizul de plecare in Spania
Frica de bombe nu face doi bani in fata fricii de foame: "Lasa, ca ce, aici nu murim?! Murim de foame!", zice revoltata o femeie asezata la coada. "Lasa, mama, ca nu ajunge bombele la camp", crede Lenuta, care spera ca peste putin timp o sa ajunga in strainataturile acelea, unde lumea o sa o strige seniora Lenuta. Trei luni o sa faca bani. Plus ca scapa de dormitul afara, in coceni, pe care-l practica atunci cand i se imbata barbatul.

AMAGIRE. Huelva e localitatea spaniola spre care romanii stransi in fata Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca tanjesc nelinistiti, sfidand gerul. O parte din ei si-au depus dosarele cu cateva luni in urma si acum au primit instiitarea sa vina sa-si ridice contractul, altii au venit cu dosarul in plasa ca sa si-l depuna zilele astea. Cu o saptamana in urma nici un roman nu s-a aratat interesat de oferta contractelor pentru Qatar. Tot ieri, vreo 25 de persoane trecusera sa dea preselectia pentru Germania. Testul de limba germana ii incomodeaza pe cei mai multi, pentru ca e nevoie de un nivel mediu sau avansat. Asta pare sa fie cauza dezinteresului pentru oferta nemteasca. Majoritatea insa sunt interesati de contractele pentru Spania, pentru care conditiile de selectie nu sunt prea riguroase: nu e nevoie de limba spaniola, trebuie sa aiba pana in 45 de ani si sa nu mai fi fost plecat niciodata in strainatate prin Ministerul Muncii.

"ADIO, ROMANIE!". Nelu Feraru iese din biroul unde a batut palma cu angajatorul spaniol, strangandu-si cu atentie actele. E sofer din Slobozia. "N-am mai vazut vreo solutie aici si de asta am optat sa o sterg. Am mai fost plecat la negru in Italia si Israel, dar acum nu mai tine si am vrut sa plec legal." Barbatul e sceptic cand il intrebi de intoarcerea in tara, spune ca nu-si doreste decat sa-si ia cumva si sotia cu el si "Adio, Romanie, draga!". Cand se gandeste ca va castiga 31 de euro brut pe zi i se descreteste fruntea. Langa cladirea Oficiului din Valter Maracineanu "alesii" sunt invidiati de cei care au ramas pe margine. Spre seara, pe la 8:00, se formeaza deja o coada de 30 de oameni. Stau sa dardaie, desi programul institutiei va incepe abia a doua zi dimineata. Un nene cherchelit sta in capul cozii si isi sustine sora chemata de-acasa, din Botosani. Fata e printre putinii norocosi care au o ruda in Bucuresti la care sa innopteze. Restul asteapta in strada sa treaca noaptea. E un ger de iti inteapa obrajii. Isi vor alunga plictiseala la noapte mai band o cafea, mai plimbandu-se in grup prin Parcul Cismigiu. Insa nu vor pierde mult timp departe de sediu, poate vor veni altii si le vor lua locul la coada. Vasilica Serban din Calarasi s-a imbracat cu trei pulovere, si-a tras indispensabilii pe sub pantalonii grosi si s-a pornit spre Bucuresti. Nu are chemare de la spaniol, dar a auzit ea la televizor una: veniti, ca plecati si daca nu ati primit instiintare.

GER PENTRU SOARELE SPANIEI. Cei care nu au mai putut rabda frigul s-au retras la un pui de somn prin blocurie din imprejurimi. Chiar in casa scarii de vizavi, opt cucoane stau in cerc, lipite de calorifer. Usa de la intrare are interfon, dar unul din posibilii capsunari a reusit sa induplece o batrana. Au primit de la locatari si mancare, de pomana, cativa biscuiti, plus un bax de apa minerala, o sticla de suc si una de vin, sa se mai inveseleasca. Pentru Luminita Neacsu a fost mare zi atunci cand postasul i-a adus instiintare de la Bucuresti. "N-am avut cu ce ma incalta, ca io n-am, mama, decat cizme de cauciuc, o pereche. Dar nu puteam sa vin cu ele la spaniol. Mi le-a dat vecina pe astea", spune femeia, aratand incaltarile din imitatie de piele. A mai luat cu ea patura cu care se inveleau cei cinci copiii ai ei. Cica ar mai avea doar una singura acasa. Si-a lasat odraslele in grija sotului, care nu a venit pentru Spania ca e prea gras si nu se poate apleca. A pornit Lenuta la Bucuresti cu trei zile inainte, sa fie sigura ca ajunge, ca nu se inzapezesc drumurile. Nu a dormit ca nu a avut unde. Gandul ca va ajunge in Spania a tinut-o treaza.

PANICA LA MADRID
SOC. Explozia unui Renault 19 a zguduit ieri Spania
Un nou atentat purtand semnatura organizatiei separatiste basce ETA a zguduit ieri Spania. O masina-capcana a explodat, putin dupa ora locala 9:30, intr-o zona de afaceri a Madridului, unde regele Juan Carlos si presedintele Mexicului urmau sa inaugureze, aseara, o importanta expozitie. Aproape 40 de persoane au fost ranite in urma atentatului, potrivit celor mai recente date furnizate ieri de Politia din Madrid. Dintre acestea, 23 au ajuns la spital cu rani usoare, iar ceilalti au primit ingrijiri imediat ce echipele de salvare au ajuns la locul incidentului. Cei mai multi dintre raniti sunt angajati ai firmei franceze Bull, in fata careia a fost detonat dispozitivul explozibil. Potrivit informatiilor preliminare, masina-capcana, un Renault 19, era incarcata cu pana la 30 de kilograme de explozibil. Cu 40 de minute inainte de atentat, la ziarul basc "Gara" se primise un avertisment telefonic din partea unui interlocutor, care se recomandase drept reprezentant al ETA si care anuntase ca explozia va avea loc. Jurnalistii au transmis informatiile Politiei madrilene. (Irina Cristea)
×
Subiecte în articol: observator Spania