x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dosarul cu șină devine istorie

Dosarul cu șină devine istorie

de Redacția Jurnalul    |    04 Iul 2023   •   23:15
Dosarul cu șină devine istorie

Începând de marți, au intrat în vigoare prevederile legii dosarului cu șină. Perioada de tranziție este de 30 de zile.

„Vestea bună este că, începând de astăzi, au intrat în vigoare prevederile legii căreia îi spunem, pe scurt, Legea dosarului cu șină. Este vorba de Legea nr. 9/2023. De astăzi, toate instituțiile publice de la nivel central și local, precum și orice persoană juridică de drept privat care prestează servicii publice este obligată să accepte copia cărții de identitate transmisă prin e-mail. De asemenea, documentele necesare obținerii de alte documente, cum ar fi cererile sau formularele, pot fi depuse cu semnătură electronică”, anunță ministrul Cercetării.

Dispar și copiile în format fizic pe hârtie, care pot fi transmise tot online, iar dacă nu există această posibilitate, instituțiile publice au obligația să asigure, în mod gratuit, foto-copierea acestora. Copia legalizată devine și ea istorie, conformitatea cu originalul fiind certificată de funcționarul competent.

Totodată, instituțiile publice care cer plata de taxe aferente serviciilor publice furnizate trebuie să ofere metode alternative de plată, fie prin plata cu cardul sau alte sisteme digitale.

„Avem o lege a dosarului cu șină care de astăzi a intrat în vigoare și o perioadă de 30 de zile de tranziție. Important în perioada asta nu este să arătăm cu degetul și să amenințăm cu sancțiuni, ci să ajutăm. Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării va sprijini autoritățile centrale și locale în procesul de transformare digitală. Suntem alături de cei care au nevoie de noi. Colaborarea este cheia. Și cred că împreună putem crea un spațiu de lucru digital prietenos și apropiat de cetățean”, spune Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: dosar sina