x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dosarul lui Ioan Olteanu: Aşezământul social din Chitila era considerat drept "un paravan bun" pentru întâlniri

Dosarul lui Ioan Olteanu: Aşezământul social din Chitila era considerat drept "un paravan bun" pentru întâlniri

10 Dec 2015   •   21:23
Dosarul lui Ioan Olteanu: Aşezământul social din Chitila era considerat drept "un paravan bun" pentru întâlniri
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Aşezământul social din Chitila, unde deputatul Ioan Oltean ar fi primit suma de 600.000 euro de la omul de afaceri Mihai Rotaru, era considerat drept "un paravan bun" pentru întâlnirile în care cei implicaţi în afaceri ilegale cu dosare ANRP discutau despre rezolvarea acestora, se arată în referatul DNA cu propunere de arestare preventivă a lui Oltean.

Potrivit sursei citate, din declaraţiile unui martor din dosar rezultă că Mihai Rotaru era "un obişnuit" al aşezământului social din Chitila, unde aveau loc deseori întâlniri ale celor implicaţi în afaceri ilegale cu dosare ANRP.

"În calitate de (.....) l-am cunoscut pe Baciu Remus Virgil în anul 2009, iar acesta venea deseori la aşezământul social cu prieteni ai săi şi persoane care îi aduceau documente legate de dosare ANRP ale acestora; ... în anul 2010 prin intermediul lui Baciu Remus Virgil l-a cunoscut şi pe Diacomatu Sergiu Ionuţ, iar aceştia adesea discutau la biroul său de la parohie probleme legate de ANRP, de dosarele pe care le aveau pe rolul ANRP şi despre persoanele pe care trebuiau să le ajute pentru rezolvarea dosarelor, context în care au discutat şi despre Rotaru Mihai care cumpărase drepturi litigioase de la persoane ce au depus dosare de despăgubire", se arată în referatul DNA.

Conform sursei citate, martorul a asistat inclusiv la discuţiile dintre Baciu Remus Virgil şi Diacomatu Sergiu Ionuţ, membri din Comisia pentru Stabilirea Despăgubirilor, despre modul cum dosarele ANRP ale unor cesionari erau soluţionate cu prioritate, fiind vehiculate sume între un milion euro şi 50 milioane euro care reprezentau valoarea despăgubirilor, fiind perceput un comision de 25 - 30%, în funcţie de valoarea dosarului de despăgubire.

Acelaşi martor le-a spus anchetatorilor că Ioan Oltean a primit în preajma Paştelui 2010, în curtea bisericii din Chitila, "un sac mare de bani" de la şoferul lui Mihai Rotaru, respectiv 600.000 euro.

"Aceste depoziţii se adaugă la declaraţia martorului (.....) din care rezultă că Rotaru Mihai era un obişnuit al aşezământului social din Chitila, iar concluzia că banii au fost daţi şi primiţi în acel aşezământ se impune în mod rezonabil, în considerarea faptului că acest loc devenise spaţiul în care cei implicaţi în afaceri ilegale cu dosare ANRP se simţeau în siguranţă şi considerau că riscul descoperirii lor era mai mic, aşezământul social fiind considerat 'un paravan bun' pentru întâlniri în care discutau lucruri legate de dosarele ANRP pe care le rezolvau. (...) Sub acest aspect este relevant inclusiv faptul că uneori verificau cu aparate să se asigure că nu sunt aparate de interceptare: 'o dată Remus Baciu a scos un aparat să verifice dacă biroul preotului din cantina socială conţine cumva microfoane pentru interceptări (...) din toate aceste lucruri martorul înţelegând că demnitari ai ANRP rezolvau dosarele oamenilor de afaceri care cumpărau drepturi litigioase de la persoane îndreptăţite sătule să aştepte în zadar rezolvarea", se precizează în referat.

Totodată, martorul, care este implicat în infracţiuni de corupţie legate de rezolvarea unor dosare la ANRP, le-a declarat procurorilor că a participat la diverse petreceri ale celor din conducerea ANRP unde "vorbeau de miliardele de euro care au dispărut în anii 2009 - 2011".

"În dovedirea întâlnirilor diverselor persoane la sediul parohiei sale, martorul a pus la dispoziţia autorităţii judiciare un suport optic ale cărui date urmează a fi exploatate", notează DNA.

Conform datelor din referat, Ioan Oltean era o prezenţă "constantă" la ANRP, cu toate că el nu avea atribuţii la nivelul acestei instituţii.

"În condiţiile în care deputatul nu avea atribuţii la nivelul acestei instituţii şi adăugând dovada că, în anul 2010, angajaţii din aparatul tehnic care se ocupau cu pregătirea dosarelor anterior introducerii acestora pe lista CCSD erau revoltaţi şi aveau sentimentul că lucrează pentru cesionarii protejaţi, printre care şi Rotaru Mihai, concluzia că Oltean Ioan a desfăşurat acţiuni individuale de complicitate la abuz în serviciu la nivelul ANRP în interesul soluţionării dosarului de despăgubire aparţinând numitului Rotaru Mihai se impune rezonabil", spun anchetatorii.

De asemenea, martorii au arătat, în cadrul audierilor, că Ioan Oltean era "ca un şef" pentru Crinuţa Dumitrean, fosta şefă a ANRP, fiind cunoscut în rândul funcţionarilor faptul că Mihai Rotaru, care avea mai multe dosare de despăgubire în care era cesionar, beneficia de soluţionări rapide şi despăgubiri "generoase", preşedinta acordând sprijin direct soluţionării dosarelor de despăgubire de interes pentru acesta.

Conform DNA, parcursul dosarului de despăgubire al lui Rotaru a fost unul "extrem de formal" pentru că se cunoştea că este un protejat al lui Ioan Oltean.

"Aprobarea dosarului în şedinţa CCSD din 17.06.2010 şi emiterea deciziei de despăgubire în aceeaşi zi au venit firesc şi favorabil căci în mentalul membrilor comisiei numele cesionarului Rotaru Mihai avea o conotaţie favorabilă pentru prioritizare şi aprobarea unei evaluări exorbitante", arată procurorii.

De asemenea, anchetatorii susţin că acţiunile infracţionale ale lui Ioan Oltean au fost desfăşurate şi prin folosirea autorităţii rezultate din funcţia sa politică, pentru a induce faţă de membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor convingerea că aceştia ar putea să îşi piardă această funcţie, dacă nu aprobă dosarul celui pentru care şi-a traficat influenţa.

Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat miercuri, cu 186 de voturi pentru şi 111 împotrivă, cererea DNA de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Ioan Oltean.

Potrivit DNA, în data de 17 iunie 2010, Cătălin Teodorescu, împreună cu alţi inculpaţi care au făcut parte din Comisia pentru Stabilirea Despăgubirilor (Crinuţa Dumitrean - preşedinte, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Attila Marko, Rodica Constantinovici şi Lăcrămioara Alexandru), prin exercitarea abuzivă a atribuţiilor de serviciu, a aprobat raportul prin care un teren în suprafaţă de aproape 62.000 mp situat în municipiul Piteşti a fost evaluat la aproximativ 109 milioane lei, sumă acordată drept despăgubire omului de afaceri Mihai Rotaru.

Procurorii susţin că terenul a fost supraevaluat cu aproape 87,3 milioane lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat şi avantaj patrimonial pentru Mihai Rotaru.

×
Subiecte în articol: ioan oltean