Două aeronave au decolat joi, la ora 13,30, de la Flotila 90 Transport Aerian Otopeni cu destinaţia Aeroportul La Valetta din Malta, având ca misiune evacuarea cetăţenilor români aflaţi în Libia, relatează Agerpres.
Prima aeronavă tip C-130 HERCULES, având o capacitate medie de transport de 70 de pasageri şi un echipaj condus de comandorul Viorel Pană, a decolat în jurul orei 13:30 şi a fost urmată, la 15 minute, de cea de-a doua aeronavă, tip C-27 J SPARTAN, cu o capacitate medie de transport de 45 de pasageri, al cărei echipaj este condus de locotenent-comandorul Emil Tecuceanu.
Potrivit Ministerului Apărării Naţionale (MapN), ministrul Gabriel Oprea a dispus miercuri pregătirea a două aeronave de transport aparţinând Forţelor Aeriene pentru evacuarea cetăţenilor români aflaţi în Libia, conform deciziei adoptate de Guvern din cauza stării de criză şi urgenţă umanitară din această ţară. Pe timpul zborului, care va dura aproximativ patru ore, destinaţia finală va putea fi modificată dacă şi condiţiile meteorologice vor permite aterizarea pe Aeroportul din Tripoli (Libia).
În situaţia în care nu va fi posibilă aterizarea în Libia, aeronavele militare vor rămâne în aşteptare pe Aeroportul La Valetta, astfel încât să poată ajunge în cel mai scurt timp la Tripoli.
Structurile de specialitate din MApN şi Ministerul Afacerilor Externe au colaborat pentru obţinerea autorizaţiilor de survol necesare efectuării zborurilor către Malta şi Libia.
MApN şi MAE au luat în calcul executarea numărului de zboruri necesare pentru evacuarea din Libia a tuturor cetăţenilor români care au făcut sau vor face solicitări în acest sens.
De asemenea, cetăţenii români sunt rugaţi să confirme intenţia fermă de a părăsi, în regim de urgenţă, teritoriul Libiei, la Ambasada României la Tripoli, la numerele de telefon 00218.21.361.52.95; 00218.21.361.29.12, sau la Departamentul Consular din cadrul MAE - la numărul +40-21.319.21.37, linie telefonică de permanenţă (24/24 si 7/7) sau pe adresa de email drco@mae.ro.
Totodată, MAE a organizat, miercuri, o reuniune informală cu reprezentanţii principalilor operatori economici care activează în Libia, în scopul co-gestionării actualei situaţii de criză. Au fost stabilite de comun acord mecanismele prin care să se realizeze schimbul de informaţii privind posibila evacuare a angajaţilor proprii (cetăţeni români) din locurile greu accesibile.
Potrivit comunicatului MAE, Ambasada României la Tripoli acordă sprijin pe linie de asistenţă consulară, în limita competenţelor. În acelaşi timp, prin coordonarea cu grupul de lucru pentru asistenţă consulară la nivel UE, Ambasada României la Tripoli a sprijinit pentru evacuare cetăţenii români care au solicitat acest lucru. Astfel, cetăţenii români au fost direcţionaţi către cursele speciale organizate de statele membre UE, reuşind repatrierea, până în prezent, a 112 cetăţeni.
Uniunea Europeană caută, în acest moment, posibilităţi de sprijin naval militar pentru evacuarea celor circa 6.000 de cetăţeni ai săi, care încă se mai află în Libia, ţară aflată în situaţie de cvasi-război civil şi unde este foarte posibilă declanşarea unei crize umanitare, a anunţat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Potrivit scenariilor luate în calcul, ar putea fi nevoie de mobilizarea mijloacelor militare pentru evacuările umanitare. Deocamdată nu a fost luată o decizie fermă.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută decizia UE de activare a mecanismului de monitorizare şi informare pentru protecţie civilă, cu scopul de a oferi sprijin în evacuarea cetăţenilor europeni din Libia, informează un comunicat de presă transmis joi Agerpres de MAE.
Activarea acestui mecanism a fost solicitată miercuri, 23 februarie, de către preşedinţia ungară a Consiliului Uniunii Europene şi de înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Catherine Ashton.
MAE apreciază că mecanismul va ajuta la identificarea şi facilitarea resurselor pe care statele membre le pot pune la dispoziţie, în principal pentru evacuarea pe mare a cetăţenilor europeni, care doresc să părăsească Libia (în primul rând prin portul Benghazi şi, posibil, şi prin portul din Tripoli). Aeroportul din Tripoli este funcţional, însă acţiunea de evacuare este îngreunată considerabil din cauza dificultăţilor de obţinere a permiselor de aterizare, menţionează sursa citată. Transportul terestru este din ce în ce mai riscant şi unii cetăţeni sunt blocaţi în zona în care se află, fără posibilitate de deplasare. În acest sens, prin intermediul mecanismului se va urmări şi identificarea disponibilităţilor de transport aerian pentru evacuarea cetăţenilor europeni din interiorul ţării (regiunea Sebha/Sabha).
România menţine permanent legătura cu celelalte state membre UE în vederea schimbului de informaţii privind cetăţenii europeni aflaţi în zonă şi disponibilităţile de transport existente, mai evidenţiază sursa citată.