x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Două dosare penale, deschise în cazul celor aproape 60 de copii cu suspiciune de toxiinfecţie alimentară

Două dosare penale, deschise în cazul celor aproape 60 de copii cu suspiciune de toxiinfecţie alimentară

25 Noi 2015   •   14:05
Două dosare penale, deschise în cazul celor aproape 60 de copii cu suspiciune de toxiinfecţie alimentară

Două dosare penale au fost deschise în cazul celor aproape 60 de copii de la mai multe şcoli din Prahova care au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au consumat produse distribuite în cadrul programului guvernamental "Lapte şi corn", cercetările care sunt efectuate în faza in rem vizând două fapte prevăzute în Codul Penal.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Prahova, Marian Ionescu, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Văleni, a fost înregistrat câte un dosar penal în urma apariţiei cazurilor de suspiciune de toxiinfecţie alimentară la elevi.

"În urma cazurilor de posibilă toxiinfecţie alimentară, au fost deschise dosare penale pe articolele 352 şi 358 din Codul Penal. (...) Cercetăm faptele in rem şi urmează să vedem cum mergem mai departe în funcţie de rezultatele analizelor de la DSV", a declarat sursa citată.

Cele două articole din Codul Penal sunt incluse la capitolul Infracţiuni contra sănătăţii publice şi vizează infracţiunile privind zădărnicirea combaterii bolilor şi comercializarea de produse alterate.

Autorităţile prahovene au demarat, luni, o anchetă epidemiologică după ce iniţial 32 de elevi au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară, în urma consumului de produse distribuite în programul guvernamental 'Lapte şi corn', numărul total al celor care au avut nevoie de îngrijiri medicale ajungând ulterior la 57.

Cel mai recent caz a fost înregistrat marţi seară, când 15 copii de la şcoala din comuna Ceraşu au acuzat, marţi seară, simptome specifice toxiinfecţiei alimentare, toţi aceştia fiind transportaţi cu ambulanţele la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti.

Autorităţile prahovene au decis, marţi seară, suspendarea livrării în unităţile de învăţământ de pe raza judeţului a laptelui produs de firma Ecolact Prod, astfel că, în cursul zilei de miercuri, elevii nu vor primi acest produs, urmând ca de joi să se schimbe producătorul de lapte care va distribui produsul pentru elevi până la finalizarea anchetei.
"S-a decis să se suspende livrarea de lapte pentru mâine (miercuri- n.r.) şi, până când ies buletinele de analiză şi se concluzionează ce s-a întâmplat, se schimbă producătorul de lapte", a declarat, pentru AGERPRES, prefectul Rodica Paraschiv, punctând că această măsură nu vizează şi firmele care distribuie produsele de panificaţie.

Luni a fost prima zi din cursul acestui an şcolar în care în unităţile de învăţământ din Prahova au fost distribuite produsele din programul guvernamental 'Lapte şi corn'.

Administratorul public al judeţului, Fabioara Ionescu, a declarat pentru AGERPRES că licitaţia a fost câştigată de o asociere formată din patru firme, respectiv Ecolact Prod, care furnizează laptele, Vel Pitar, Lido Gîrbea şi Voipan.

Potrivit sursei citate, valoarea contractului este de 8,9 milioane lei fără TVA, iar de aceste produse beneficiază 74.510 elevi.

Firma care produce laptele distribuit în şcolile din judeţul Prahova a fost amendată, în primăvara anului 2012, pentru punerea în consum de produse infestate cu stafilococ auriu după ce analizele au confirmat prezenţa stafilococului auriu în probele de lapte prelevate în urma înregistrării a 63 de cazuri de toxiinfecţie alimentară la copii.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova emis la acel moment, probele de lapte din cele două loturi incriminate au fost trimise spre analiză către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, laboratorul confirmând prezenţa stafilococului auriu în probele respective şi ineficienţa pasteurizării.

Ulterior, reprezentanţii firmei Ecolact au anunţat că vor da în judecată autorităţile, în condiţiile în care analizele paralele au infirmat existenţa acestui stafilococ în lapte.

"Rezultatul analizelor pentru probele din loturile incriminate primite de la laboratorul de analize microbiologic pentru produse agroalimentare autorizat RENAR şi ANSVSA vin să indice ferm şi fără urmă de îndoială lipsa oricărei contaminări cu Stafilococ auriu a laptelui procesat în fabrica de la Păuleşti contrar rezultatului pozitiv al buletinului de analiză din cadrul anchetei ANSVSA şi DSVSA Prahova în urma căreia am fost acuzaţi pentru punere în consum de produse cu parametri biologici depăşiţi', se arăta într-un comunicat emis la acel moment de firma Ecolact.

×