Varful noii epidemii de varsat de vant (varicela) se va inregistra dupa 15 ianuarie, avertizeaza prof. dr. Adrian Streinu Cercel. Vaccinul antivaricela nu este inclus in planul de imunizari. Asa ca cine vrea sa scape de infectie scoate din buzunar aproximativ 1 milion de lei.
Varful varicelei se va inregistra dupa 15 ianuarie. Vaccinul anti-varicela nu este inclus in planul de imunizari. Cine vrea sa scape de infectie, scoate din buzunar aproximativ 1 milion de lei. Investitie care merita, in conditiile in care varicela va evolua in paralel cu gripa din fiecare iarna. Rujeola (pojar), varicela (varsat de vant) si gripa. Sunt principalele amenintari la sanatatea publica in luna ianuarie, cand se asteapta inregistrarea unui varf al numarului de cazuri. Din raportarile directiilor de sanatate publica judetene rezulta ca, in prezent, in toata tara, se inregistreaza un numar total de 4.276 cazuri confirmate de rujeola, cu aproximativ 100 de cazuri mai mult fata de inceputul saptamanii trecute. Cele mai multe cazuri de rujeola confirmate se inregistreaza in judetele Constanta (807 cazuri), Prahova (397 cazuri), Arad (295 cazuri), Bihor (308 cazuri) si municipiul Bucuresti (283 cazuri). Si in judetele Harghita si Timis se inregistreaza peste 200 de cazuri. AVERTISMENT. Pe fondul rujeolei, care inca nu a atins punctul culminant, se contureaza pericolul varicelei. La Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" sunt internati zilnic, in medie, cinci persoane cu varicela, inregistrandu-se o crestere usoara a numarului internarilor. Profesorul doctor Adrian Streinu Cercel, consilier cu probleme de boli infectioase al ministrului Sanatatii, avertizeaza ca, dupa 15 ianuarie, se va semnala un numar mai mare de cazuri de varsat de vant, in paralel cu cele de gripa. Din datele oficiale reiese ca, pana in septembrie 2005, s-au inregistrat 28.000 de cazuri de varicela. In anul 2002 au fost 55.000 de cazuri, in 2003, 61.000, iar anul trecut 68.000. 2006. "In prima saptamana din luna ianuarie, vom insistui un sistem de colectare a cazurilor semnalate in toata tara. In functie de raspandirea infectiei se va stabili un plan de vaccinare", precizeaza prof. dr. Streinu Cercel. Pojarul, varicela si gripa sunt boli infectioase care se raspandesc pe calea aerului. Ele pot fi tinute sub control prin vaccinare si izolare. Vaccinul contra rujeolei este inclus in planul national de vaccinare, dar impotriva gripei si a varicelei populatia trebuie sa-si procure vaccinul din farmacii.
IMUNIZARE
|
Persoanele care au facut varicela in copilarie sunt imunizate pentru tot restul vietii. Descoperiti in fata virusului varicelor zosterian sunt cei care nu au facut aceasta boala si nu s-au vaccinat. Vaccinul antivaricela se administreaza in doua reprize: intre 1 si 10 ani si dupa varsta de 10 ani. La copii, doar 5% fac forme severe de varicela, in schimb peste 70% dintre adultii cu varicela prezinta complicatii (leziuni tisulare, bronho-pneumonie), impunandu-se in mod obligatoriu spitalizare.
|
Citește pe Antena3.ro