x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ecaterina Andronescu: Clasa pregătitoare VA RĂMÂNE ca etapă pregătitoare în învăţământul obligatoriu

Ecaterina Andronescu: Clasa pregătitoare VA RĂMÂNE ca etapă pregătitoare în învăţământul obligatoriu

16 Noi 2012   •   17:46
Ecaterina Andronescu: Clasa pregătitoare VA RĂMÂNE ca etapă pregătitoare în învăţământul obligatoriu
Sursa foto: Alexandra Pandrea/Intact Images

Clasa pregătitoare va rămâne ca primul an al învăţământului obligatoriu, iar la nivel naţional se va face un sondaj în rândul părinţilor, pentru a se stabili dacă aceasta va funcţiona în grădiniţe sau în şcoli, a declarat, vineri, la Arad, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

"Vom face o analiză şi vom încerca să avem un dialog şi cu părinţii. La nivelul oraşului Craiova s-a făcut un sondaj, chiar au fost întrebaţi toţi părinţii care au acum copii în grupa mare şi părinţii elevilor din clasa pregătitoare, iar 98 la sută au optat pentru grădiniţă. Poate nu va fi acest procent în toată ţara", a declarat Ecaterina Andronescu.

Ministrul Educaţiei a mai declarat că este cert faptul "că cei care sunt acum în clasa pregătitoare vor merge mai departe cu acelaşi învăţător şi în acelaşi loc".

"Ceea ce este sigur este că această clasă pregătitoare va rămâne ca prima etapă în învăţământul obligatoriu, ca primul an al învăţământului obligatoriu. Dacă se va desfăşura în grădiniţă sau în şcoală asta nu contează şi nu afectează cadrele didactice", a declarat Ecaterina Andronescu.

De asemenea, ministrul a mai spus că trebuie schimbat şi modul în care se înscriu copiii în clasa pregătitoare.

"După opinia mea, să nu-i dai dreptul părintelui să aleagă şcoala pe care o consideră cea mai potrivită pentru copilul lui mi se pare că nu este un lucru potrivit şi lucrul acesta trebuie să-l corectăm", a spus Andronescu.

Ministrul a mai afirmat la Arad că sunt "inconveniente" în privinţa introducerii clasei pregătitoare. "Circa 6.000 de elevi învaţă în spaţii inadecvate, săli de sport transformate în săli de curs, laboratoarele şcolilor transformate în săli de curs, uneori şi cancelariile, alte spaţii improvizate. Vreo 3.000 de elevi din clasele mari, a XI-a şi a XII-a, învaţă şi ei în spaţii inadecvate, să facă loc celor mici. Un alt exemplu, în curtea şcolii care are şi copii de 5-6 ani şi elevi de 16, 17, 18 ani nu e tocmai o situaţie fericită această asociere între vârste atât de diferite. Pe de altă parte, nu toate şcolile au reuşit să-şi adapteze grupurile sanitare şi chiuvetele pentru această grupă de vârstă. Deci, sunt foarte multe lucruri de luat în consideraţie", a mai spus Andronescu.

×