x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Eco-soluţii pentru salvarea planetei

Eco-soluţii pentru salvarea planetei

de Alexandru Nastase    |    18 Mar 2008   •   00:00
Eco-soluţii pentru salvarea planetei
Sursa foto: Cristina Quicler/

Încălzirea globală a determinat aplicarea de măsuri “eco” în mai multe zone ale lumii. Conştienţi de pericol, spaniolii, filipinezii, thailandezii, dar şi alte popoare au înlocuit vechile tehnologii, poluante, cu unele noi şi perfect ecolo­gice. În România mai avem încă de aşteptat până când autorităţile să ia astfel de măsuri.

Încălzirea globală a determinat aplicarea de măsuri “eco” în mai multe zone ale lumii. Conştienţi de pericol, spaniolii, filipinezii, thailandezii, dar şi alte popoare au înlocuit vechile tehnologii, poluante, cu unele noi şi perfect ecolo­gice. În România mai avem încă de aşteptat până când autorităţile să ia astfel de măsuri.

În vreme ce la nivel mondial este o întreagă dispută legată de producerea biocombus­tibililor, poliţia thailandeză a găsit o soluţie mult mai simplă. Astfel, în capitala Bangkok, un angajat al poliţiei merge în fiecare lună la templele din oraş, de unde colec­tează uleiul ars de credincioşi. Lichidul, care până de curând era aruncat pur şi simplu, este apoi trasferat la o fabrică procesatoare şi transformat în biocombustibil. Cantitatea de carburant rezultată în urma acestui procedeu este folosită de maşinile poliţiei thailandeze. Nu mai puţin de zece maşini ale poliţiei merg în fiecare lună cu uleiul provenit de la temple. Neobişnuitul parteneriat se desfăşoară deja cu succes de la începutul lui 2007, iar colaborarea a început la iniţiativa ambelor părţi. Până şi cei care se roagă în aceste temple au reacţionat bine la aflarea veştii. În momentul de faţă se fac demersuri pentru ca poliţia să poată prelua uleiul şi de la alte temple din alte oraşe ale Thailandei, spre a-l transforma în biocombustibil.

 

SANLUCAR LA MAYOR. În Spania, pericolul secetei şi deşertificării, cauze directe ale schimbărilor climatice, au dus la găsirea unor metode inginereşti inedite pentru a produce energie în mod ecologic. Peste toate, a venit şi constrângerea Protocolului de la Kyoto, document semnat de Spania în 1999, prin care ibericii s-au angajat să reducă semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră până în anul 2012. Astfel, termocentralele pe bază de combustibili fosili au fost retehnologizate una câte una şi, pe alocuri, înlocuite. Energia solară este intens folosită de spa­nioli pentru a ilumina şi încălzi oraşele. Un astfel de exemplu este localitatea Sanlucar la Mayor, din provincia Sevilla, Andaluzia. La începutul anilor 2000 aici a fost construită o “centrală” care foloseşte energia solară şi care a redus emisiile de gaze cu efect de seră aproape în totalitate. “Uzina” iluminează şi încălzeşte aproximativ 25 de localităţi din regiune, iar soluţia tehnologică va fi curând aplicată şi în alte lo­ca­lităţi şi regiuni din Spania.

 

ENERGIE TERMALĂ ÎN FILIPINE. O altă soluţie ingenioasă a fost găsită şi la capătul celălalt al Planetei. În Filipine, încălzirea globală a făcut mii de victime de la începutul deceniului. Inundaţiile şi furtunile devastatoare au lovit de mai multe ori arhipelagul, mai ales în 2005 şi 2007. Autorităţile de aici şi-au dat seama că stau pe o “mină de aur” în ceea ce priveşte producerea energiei curate: izvoarele geotermale. În insulele din sud-estul Asiei există mii de astfel de surse de apă. Deocamdată, doar una dintre ele este folosită pentru a produce energie termică, însă aceasta deserverşte deja aproape 100.000 de filipinezi. Investiţia a fost finalizată la sfârşitul lui 2006 şi a redus cu mai mult de trei sferturi facturile la energia termică plătite de locuitorii arhipelagului. Filipinezii se declară încântaţi de această soluţie şi cer construirea cât mai multor uzine geo-termale în tot arhipelagul.

 

La noi încă nu

România nu se încadrează încă în categoria ţărilor care au apelat la soluţii inovatoare pentru producerea energiei. La adă­pos­tul Protocolului de la Kyoto, care permite ţării noastre să crească emisiile de dioxid de carbon sau să vândă cotele de CO2 nefolosite, guvernanţii s-au culcat pe o ureche în ceea ce priveşte investiţiile în noi tehnologii. Nici oamenii de afa­ceri nu s-au interesat prea mult de a investi în Ro­mânia. Astfel, pe ici, pe colo, mai ales în Dobrogea şi Transilvania au apărut instalaţii eoliene menite să producă electricitate cu ajutorul vântului. Marea majoritate a acestora sunt însă utilaje second hand, importate din ţările Europei de Vest şi care mai pot aduce profit unora sau altora şi în România. Amenajarea unor parcuri de eoliene şi în ţara noastră, la fel ca în Vest, întârzie însă.

alexandru. nastase@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: verde!