x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ecologiştii se pregătesc să instaleze tabară de rezistenţă pe "Drumul lui Băsescu"

Ecologiştii se pregătesc să instaleze tabară de rezistenţă pe "Drumul lui Băsescu"

14 Iul 2010   •   00:00
Ecologiştii se pregătesc să instaleze tabară de rezistenţă pe "Drumul lui Băsescu"

Posibila reluare a lucrărilor la DN 66A în Parcurile Naţionale Retezat şi Domogled i-a determinat pe ecologişti să facă zid uman pentru a proteja ultimul Peisaj Forestier Intact din zona de climă temperată care este adăpostit în munţii din zonă. Reacţia nu a întârziat să apară... chiar în fief-ul Uricaniului, de unde primarul Dănuţ Buhăescu încearcă să împiedice protestul ecologiştilor, considerându-l "neserios", după cum a declarat într-o publicaţie din Valea Jiului.



Promisiuni pentru asfaltarea pădurii
În plină criză economică se taie salarii şi, între altele, se renunţă la construcţia unor autostrăzi, însă Guvernul pare că a găsit bani pentru a asfalta Parcurile Naţionale Retezat şi Domogled. DN 66A, faimoasa ctitorie a preşedintelui Traian Băsescu, despre care Jurnalul Naţional a relatat de la primele proteste ale ecologiştilor din 2006, pare să constituie încă o prioritate pentru guvernanţi. Potrivit ecologiştilor, care doresc să apere ultimul Peisaj Forestier Intact din Europa (adăpostit în munţii din împrejurimi), în Parcul Naţional Retezat s-a lucrat fără acord de mediu şi fără avizul parcului, dar în cele din urmă protectorii mediului au reuşit să oprească această construcţie în dreptul localităţii Câmpuşel, adică la circa un kilometru de peisajul sus-amintit.

La câteva zile după ce a fost mărit TVA-ul, primarul oraşului Uricani, Dănuţ Buhăescu, a declarat publicaţiei "Ziarul Văii Jiului" că a primit promisiuni de la Ministerul Dezvoltării şi de la Ministerul Transporturilor "că vin banii în iulie, apoi în august. (...) Dacă ar veni aceşti bani pentru reluarea lucrărilor ar fi extraordinar. La câtă sărăcie este acum (...), am mai face angajări la drum şi am mai da de lucru la oameni".

"Drumul se va face doar peste cadavrele noastre"
Edilul a ţinut să precizeze că tabăra de rezistenţă pregătit de ecologişti şi pentru care aceştia au cerut autorizaţie de campare în apropierea şantierului "Drumului lui Băsescu" este "oarecum neserioasă", deoarece apărătorii mediului au cerut autorizaţie pentru perioada 20 iulie-31 decembrie. Ecologiştii, aparţinând unor ONG-uri de mediu naţionale şi internaţionale, au un singur scop: acela de a stopa în mod direct construcţia. "Drumul se va face doar peste cadavrele noastre. Construcţia DN 66A nu este o chestiune de bani sau de politică. Este o problemă socială şi de protecţia mediului. Constructorul nu are acord de mediu pentru acest tronson (tronsonul trei - Câmpu lui Neag-Herculane) şi nici nu îl poate obţine în mod legal. Realizarea drumului va distruge Peisajul Forestier Intact şi, deci, obiectul muncii pentru localnicii pentru care singura speranţă de a ieşi din sărăcie este dezvoltarea ecoturismului", ne-a declarat Gabriel Păun, preşedintele asociaţiei Agent Green.

În cazul în care construcţia trosonului va fi reluată şi dacă primarul Buhăescu nu le eliberează ecologiştilor autorizaţia de campare, protectorii mediului sunt hotărâţi să facă zid uman în calea buldozerelor şi a drujbelor. Ecologiştii au blocat şi anul trecut construcţia drumului, acţiunea fiind stopată la finalul primei zile deoarece ministrul Mediului de la acea vreme i-a asigurat că va respecta legislaţia de mediu.

×
Subiecte în articol: observator