x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Efectul TESTĂRII PE ROMÂNI a prospectelor de medicamente: au apărut indicaţiile pentru tonţi. Cobaii au confundat prezervativul cu premergătorul şi au pus sarcina la „reacţii adverse”!

Efectul TESTĂRII PE ROMÂNI a prospectelor de medicamente: au apărut indicaţiile pentru tonţi. Cobaii au confundat prezervativul cu premergătorul şi au pus sarcina la „reacţii adverse”!

de Irina Munteanu    |    28 Feb 2012   •   21:00
Efectul TESTĂRII PE ROMÂNI a prospectelor de medicamente: au apărut indicaţiile pentru tonţi. Cobaii au confundat prezervativul cu premergătorul şi au pus sarcina la „reacţii adverse”!

"Pentru ce se foloseste M?" "Acest medicament contine substanta f!" "Haideti sa vedem la ce se foloseste." "Tratarea crizelor de astm." "Buun... Ce simptome puteti avea daca luati mai mult decat trebuie?" "Deci, daca ati sesizat reactii adverse, trebuie sa va adresati medicului." "Dar ce simptome?" "Deci, batai de inimi. De ini­ma." "Batai de inima aveti oricum. Cum procedati daca suferiti reactii ad­verse care se agraveaza?" "Ca toate me­dicamentele, M poate provoca re­ac­tii adverse." "Ne intereseaza ce fa­ceti daca se agraveaza." "Ce parere aveti despre marimea literei?" "E norma­la." "Ce parere aveti despre aspect?" "As­pectul e important ca ne in­deam­na cum sa folosim acest medicament."

Dialogul acesta, ce pare extras dintr-o piesa de teatru absurd, are loc intr-o sala unde se face testarea unui prospect de medicament. Ope­ra­­toarea, careia azi ii raspunde la in­tre­bari o doamna in varsta de 57 de ani, pensionara, absolventa a 10 cla­se, a vazut tot felul de oameni de cand testarile de prospecte au devenit obli­ga­torii, iar firma unde lucreaza a in­ce­put sa se ocupe de aceste testari: "La un mo­ment dat, a aparut o doamna cu haine cu sclipiciuri, care se uita mai mult in camera de luat vederi decat la mine. Se as­tep­ta sa i se dea 500 de euro pentru interviu. A refuzat sa ne spuna ce varsta are, a precizat doar «in jur de 40 de ani» si ca a lucrat in televizi­une. O fe­meie ne-a marturisit: «Mi-ar fi pla­cut foarte mult ca prospectul sa fie scris cu rosu in loc de negru». Cand i s-a cerut sa spuna doua reactii ad­ver­se, o doamna a raspuns «sarcina si alap­ta­rea», iar un domn a incurcat «pre­zer­­vativul» cu «pre­mer­ga­to­rul»."

Pentru testarea unui prospect, e nevoie de un esantion de 25 de persoane. Se face intai o pretestare a ches­tionarului, apoi testarea prospectului si o validare. Daca scorurile sunt sub limita, se identifica problemele si se trece la urmatoarea faza, pe versiunea modificata si agreata de parti.
"Ce ocupatie aveti?" "Fara ocu­pa­tie. Mi-e si jena sa spun. Sunt in cau­tare." "Ce educatie aveti?" "Scoala profesionala." Inaintea misterului medical pe cale de a fi revelat in urma acestui test, femeia exclama: "Sper sa ma descurc. Doamne ajuta!". Operatoarea o linisteste: "Nu v-am chemat sa va testam memoria, ci prospectul". "Il citesc in gand sau cu voce tare?" "Cum doriti..." "Ma gandeam ca apropo de inregistrare..." Dupa ce citeste timp de vreo 20 de minute prospectul, incep intrebarile: "Numiti doua reactii adverse!" "Aici cu sistemul nervos. Tremur al mainii. Extremitatile astea sunt? Tuse. Tusea e tuse. O, Doamne!" "Care este doza maxima pe zi?" "Opt pufuri. A, ce-mi place, trebuie sa mai vin. In viata trebuie sa faci multe lucruri ca sa ti se deschida mintea." "Cand nu trebuie sa utilizati M?" "A, pai cand nu sufar de astm." "Un raspuns foarte logic. Dar daca suferiti de astm, cand nu trebuie sa-l folositi?" "M-am intimidat aici. Daca suntem alergici la substanta din M. Ce bine e cand te luminezi intr-o problema!" "Cum se pastreaza M?" "Sa nu stea in caldura, il pun si eu mai la umbra, n-o sa-l pun in geam, sa bata soarele in el." "Mi-ati facut o zi frumoasa. Plec de-aici cu zambetul pe buze!", marturiseste femeia in varsta de 44 de ani.

Ovidiu Fugaru, psiholog, din Departamentul Procedura Nationala al Agentiei Nationale a Medicamentului (ANMDM), ne-a explicat ca Romania, ca stat membru al Uniunii Europene, s-a aliniat la legislatia europeana in ceea ce priveste testarea prospectelor, care a devenit obligatorie pentru toate medicamentele. "A fost nevoie sa facem mici adaugiri, tinand cont de specificul national. Poporul roman, oricat ne-am dori, nu se poate compara cu cel englez sau cu cel german. Accesul romanilor la informatie nu este foarte crescut, educatia medicala a pacientilor – de asemenea. Si a trebuit sa mai tinem cont si de exodul medicilor. Cati medici, dintre cei care au ramas, mai au timp sa explice totul despre un medicament? Inainte, prospectele erau mai stufoase, iar pacientul se descurca greu in identificarea informatiei de care avea nevoie. Acum se folosesc expresii cat mai simple; de exemplu, se spune, in loc de «hepa­tic» si «renal», «de ficat» si «de ri­nichi». Daca 90% dintre participantii la test au inteles, inseamna ca pros­pectul este lizibil."

In acest moment, exista zece firme care fac testari de prospecte de me­di­ca­mente, iar patru dintre acestea sunt acreditate de ANMDM. Dan Mi­clea, managerul unei firme care se ocupa de testarea prospectelor, ara­ta ca in echipa sa exista un farmacist, un sociolog, un medic si mai multi operatori, care fac testari in Bu­cu­resti, dar si in tara. "Gradul de pre­ga­tire al participantilor la testarile de prospecte trebuie sa fie cat mai sca­zut. La inceput se vehicula ideea ca participantul sa aiba maximum patru clase, acum acceptam la teste persoane care au inclusiv liceul", spune Dan Miclea. Cristian Lutan, director executiv adjunct al Asociatiei Ro­ma­ne a Producatorilor Internationali de Medicamente, a precizat ca "pretul medicamentului platit de pa­ci­ent nu este influentat direct de aceste testari".

×