x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Eticheta regală - diplomaţie, eleganţă, respect. “Un fel discret de a ne pune oglinda în faţă”

Eticheta regală - diplomaţie, eleganţă, respect. “Un fel discret de a ne pune oglinda în faţă”

de Carmen Anghel    |    03 Noi 2014   •   15:28
Eticheta regală - diplomaţie, eleganţă, respect. “Un fel discret de a ne pune oglinda în faţă”
Sursa foto: din volumul “Eticheta regală”

Majestatea Sa Regele Mihai I al României a împlinit 93 de ani pe 25 octombrie. Pentru aniversare i s-au dedicat multe evenimente. Săptămâna trecută a fost lansat, la Ateneul Român, volumul “Eticheta regală”, de Sandra Gătejeanu Gheorghe, în prezenţa membrilor Familiei Regale.

Cartea poate fi considerată o apariţie istorică. Pentru că eticheta regală este un concept care vorbeşte despre diplomaţie, eleganţă, respect nu numai la ocazii deosebite sau într-un palat regal. Este un cod care ne poate fi de folos în viaţa de zi cu zi. După cum remarcă Alteţa Sa Regală Principele Radu al României, care semnează şi prefaţa: “Volumul de faţă nu este un manual de stil. El este un fel discret de a ne pune oglinda în faţă. Niciunul dintre noi nu se naşte cu eticheta în sânge. Nu este o ruşine ori o crimă faptul că greşim în comportamentul faţă de noi înşine, faţă de ai noştri sau faţă de societate. Ruşine este să nu deschizi paginile unei astfel de cărţi şi să te încăpăţânezi să crezi, în ciuda evidenţei, că ai dreptate, refuzând să devii mai bun.”

Am ales un fragment care vobeşte despre ţinute. “Orice persoană care păşeşte într-una dintre reşedinţele Familei Regale este conştientă că trebuie să respecte codul vestimentar impus de natura evenimentului la care ia parte şi de eticheta regală. Astfel, dacă participăm la o întâlnire privată sau suntem primiţi în audienţă de un membru al Familei Regale, ţinuta recomandată pentru domni este costumul de culoare gri-închis (în cursul zilei) sau costumul de culoare albastru-închis (seara), cu cravată, iar pentru doamne, rochie de zi ori costum deux-pieces cu fustă sau rochie de seară trei sferturi. Persoanelor din cadrul armatei le este recomandat să folosească ţinuta militară adecvată momentului zilei şi anotimpului. (…) Ţinutele folosite la evenimentele oficiale sunt morning coat, black tie şi white tie. (…) Codul vestimentar black tie (care se mai numeşte dinner jackets, dress for dinner, cravate noir, în Franţa, tuxedos, în SUA) este folosit, în general, la evenimente care încep dupa ora 18:00. La această ţinută se poartă decoraţii în miniatură. Domnii poartă smoching (…), pantaloni negri cu vipuşcă neagră din mătase, cămaşă albă, papion negru şi pantofi negri de lac. Vara, haina poate fi albă cu revere din mătase neagră. Pentru doamne, se recomandă fie rochie de cocktail (rochie trei sferturi de culoare închisă), fie rochie lungă. Accesoriile trebuie să fie discrete şi în armonie cu ţinuta. De asemenea, doamnele trebuie să folosească o geantă plic sau geantă <>, de seară.”

În fotografiile din pagină, Alteţele Lor Regale Principesa Margareta a României şi Principele Radu apar în două ţinute- black tie şi whit tie. Aşadar ”Pentru evenimentele cele mai formale care se deschid în timpul zilei sau după ora 18:00, ţinuta folosită este white tie (numită şi full evening dress sau cravate blanche), care se poartă cu decoraţii. E îmbrăcată des la ceremoniile regale sau la baluri. Pentru domni, ţinuta este alcătuită din frac (…), pantaloni negri cu vipuşcă de mătase neagră, cămaşă albă pentru papion, vestă albă, papion alb din mătase şi pantofi negri de lac. Doamnele vor purta întotdeauna rochie lungă, mănuşi lungi, tiară (dacă este cazul) şi decoraţii.” Ne oprim aici cu descrierea ţinutelor. Mult mai multe veţi regăsi în paginile volumului, apărut la Curtea Veche Publishing.

Pentru Casa Regală a României eticheta regală înseamnă şi să promoveze valorile româneşti, această fiind, de altfel, o datorie moştenită de la primul rege, Carol I, care a europenizat un stat oriental, după cum remarca Principele Radu.

“Este esenţial să înţelegem că eticheta nu e un concept perimat sau demodat (...) Respectarea regulilor protocolare reprezintă oricând o condiţie pentru reuşita evenimentelor private sau a celor oficiale.” ne spune autoarea cărţii, Sandra Gătejeanu Gheorghe, Director de Protocol al Casei Majestăţii Sale.

În volumul bogat ilustrat cu imagini de epocă şi fotografii recente ale membrilor Familiei Regale sau detalii ce ţin de protocolul regal, vom regăsi un scurt istoric al ceremonialului regal, semnificaţia conceptului de <>, însemnele regale, regulile de etichetă în prezenţa membrilor Familiei Regale (atât în cadrul întâlnirilor, cât şi în scris) şi multe alte informaţii.

×