Seria de brambureli oficiale pe tema aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a continuat şi joi, sursa informaţiilor contradictorii fiind, de această dată, Budapesta.
O ştire dată publicităţii de agenţia DPA a părut să confirme ipoteza că jocurile europene sunt deja făcute şi că extinderea zonei Schengen nu se va produce, aşa cum se anticipa, în martie 2011. Agenţia germană îl cita pe ministrul de Interne al Ungariei, ţară care a preluat preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, spunând că „aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, zona de liberă circulaţie în Europa, a fost amânată” faţă de termenul fixat (aprilie-mai 2011), şi ar putea avea loc „cel mai devreme în luna octombrie”.
Ministrul Sandor Pinter avusese o discuţie, la Budapesta, cu mai mulţi corespondenţi în Ungaria ai marilor agenţii de presă. Ulterior, atât Ambasada Ungariei la Bucureşti, cât şi ministerul ungar de Interne, au informat ştirea DPA şi au spus că Budapesta îşi menţine susţinerea şi optimismul cu privire la cele două aspirante la zona Schengen.
De altfel, transcriptul declaraţiei lui Sandor Pinter, obţinut de Hotnews, confirmă faptul că oficialul nu a anunţat, sub nici o formă, amânarea extinderii zonei de liberă circulaţie în Europa. Potrivit transcriptului, Sandor Pinter spune: „Sunt un om optimist, nu consider nimic, niciodată, ca pe o cauză pierdută. S-au depus multe eforturi, atât în România, cât şi în Bulgaria, în interesul aderării la Spaţiul Schengen. S-au pregătit foarte mult în acest sens; au alcătuit sisteme, au fost pregătiţi profesional în această direcţie colegii din poliţie, grănicerii, pentru a putea îndeplini sarcinile ce derivă din aderarea la Schengen. Cunoaştem punctul de vedere franco-german, dar există o succesiune de paşi, stabilită deja, pe care trebuie să o parcurgem. Consider că, cel mai târziu până în luna iunie, trebuie să adoptăm o declaraţie politică din care să rezulte ce sarcini mai trebuie îndeplinite de cele două ţări, care sunt termenele, pentru a putea modifica opinia Franţei şi Germaniei”. Luna iunie, indicată drept termen pentru o declaraţie politică, ridică însă, la rândul ei, semne de întrebare. Problema aderării României ar trebui tranşată la sfârşitul lunii martie. De aici s-ar putea deduce că aderarea în martie a picat, comentează Hotnews.
Este posibil însă ca referirea la luna iunie să aibă legătură cu calendarul Consiliului European de vară, unul dintre momentele când se iau marile decizii la nivelul UE.
Referitor la stadiul pregătirilor celor două ţări, Sandor Pinter a mai spus, în multdiscutata sa conferinţă de presă: „Specialiştii şi-au terminat munca; specialiştii au dat o primă citire concluziilor lor, iar la sfârşitul lunii ianuarie îşi vor face cunoscută concluzia finală. Abia atunci, în lumina acestei concluzii, va trebui să parcurgem pasul următor şi să dezbatem, în faţa Consiliului, potrivit acestei concluzii, în legătură cu ce ar mai avea de făcut România şi Bulgaria pentru a putea adera la spaţiul Schengen”, a mai spus ministrul, potrivit Hotnews. În acest context, preşedintele comisiei de politică externă din Senat, Titus Corlăţean a declarat că „este o situaţie confuză. Aceste declaraţii au fost făcute, dar se pare că nu chiar în termenii relataţi de presa germană. Cert este că nu putem să nu remarcăm apariţia unei nuanţe din partea preşedinţiei ungare a Uniunii Europene, care, iniţial, spusese foarte clar că aderarea, în martie, a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen reprezintă o prioritate pentru preşedinţia ungară. A apărut o nuanţă în sensul că se lucrează la o foaie de parcurs, la anumite termene, fără să mai fie spus, într-o manieră clară, că aderarea României reprezintă o prioritate. Preşedinţia ungară se angajează să muncească, să acţioneze pentru ca România şi Bulgaria să adere la Spaţiul Schengen. Această nuanţă trebuie să dea totuşi de gândit autorităţilor române”.
Un alt mesaj (de această dată, trasmis mai clar) transmis joi de la Budapesta a venit din partea premierului Viktor Orban. Politicianul conservator a spus, potrivit Bloomberg şi European Voice, că este „dificil” pentru România şi Bulgaria să adere la Schengen din cauza opoziţiei unora dintre statele membre. Orban a promis că Ungaria va depune toate eforturile pentru îndeplinirea acestui obiectiv, mai ales după recentele îndoieli emise de Franţa şi Germania, care consideră că cele două ţări nu sunt încă pregătite.
Confirmată sau nu, ştirea potrivit căreia şi Ungaria anunţă amânarea extinderii zonei Schengen a provocat la Bucureşti un nou tăvălug al declaraţiilor şi al apelurilor la demisie. În acest context, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat că ar accepta să se retragă din funcţie dacă premierul Emil Boc i-o va cere. Baconschi a subliniat însă că din punctul de vedere al ministerului pe care îl conduce, „toate temele noastre Schengen sunt îndeplinite” şi că nu are nici un motiv profesional sau moral să demisioneze.