x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Europa renunţă la producţia de cărbune

Europa renunţă la producţia de cărbune

08 Ian 2022   •   21:00
Europa renunţă la producţia de cărbune
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Noul guvern al Cehiei şi-a prezentat vineri programul politic, iar o prevedere importantă se referă la utilizarea cărbunelui în producţia de energie. Noii guvernanţi promit că producţia de cărbune va înceta până în 2033, urmând să fie crescută ponderea energiei nucleare şi a surselor regenerabile.

În prezent, termocentralele pe bază de cărbune produc aproape 50% din producţia totală de electricitate a Cehiei.

„Vom crea condiţiile necesare pentru ca transformarea energetică şi dezvoltarea regiunilor carbonifere să facă posibile eliminarea cărbunelui până în anul 2033", a anunţat guvernul de la Praga, condus de premierul conservator Petr Fiala.

În paralel cu renunţarea la cărbune, Cehia vrea să devină mai dependentă de energia nucleară, în timp ce ţara vecină Germania vrea să închidă toate centralele nucleare până la finele acestui an.

Germania şi alte state membre UE, precum Austria, şi-au exprimat opoziţia faţă de o propunere a Comisiei Europene care prevede că, în anumite condiţii, centralele nucleare şi cele pe gaze pot fi considerate investiţii „verzi".

La finalul anului trecut, Portugalia a închis ultima centrală pe cărbune. Şi România şi-a luat angajamentul faţă de Europa că renunţă la cărbune ca sursă de energie.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: producţia de cărbune