x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator EXCLUSIV: Serviciile Secrete fotografiază om cu om manifestanţii din Piaţa Universităţii (VIDEO)

EXCLUSIV: Serviciile Secrete fotografiază om cu om manifestanţii din Piaţa Universităţii (VIDEO)

de Petru Zoltan    |    Cristian Ionescu    |    25 Ian 2012   •   13:52
EXCLUSIV: Serviciile Secrete fotografiază om cu om manifestanţii din Piaţa Universităţii (VIDEO)


24 Ianuarie, a 12-a zi de proteste. Manifestantii s-au strans, ca de obicei, in Piata Universitatii. Impartiti in doua grupuri, unul in fata teatrului si celalalt la Fantana, langa Facultatea de Arhitectura. Majoritatea grupului de la Fantana era format din galeriile mai multor echipe de fotbal romanesti, care scandau lozinci anti-gurvernamentale. Din cand in cand suporterii scandau frenetic: "Avem gabori civili printre noi" si "Cea mai proasta meserie este la Jandarmerie". In acest timp, Piata era supravegheata atent de zeci de agenti sub acoperire de la mai toate Serviciile de Informatii si cateva sute de jandarmi, gata oricand sa intervina, in eventualitatea generarii vreunui conflict. Filtrele organizate de jandarmi in toata zona Universitatii puricau cu simt de raspundere toti barbatii care intentionau sa se alature grupului de suporteri. Femeile au scapat neperchezitionate pentru simplul motiv ca nu existau reprezentante ale sexului frumos printre oamenii legii. Asa cum spune legea, niciun barbat jandarm nu are voie sa controleze corporal vreo femeie. Asta, pentru ca exista pericolul de a fi acuzati de hartuire sexuala. In paralel cu actiunea de control din Piata, plutoanele de scutieri asigurau un perimetru optim pentru desfasurarea protestelor.

Ochiul din umbra

Pe langa trupele de ordine scoase la vedere, in strada, manifestantii erau monitorizati atent de un grup de civili care s-au instalat desupra tuturor, strategic, cu echipamente de supraveghere specifice. Mai exact, pe blocul din lateralul hotelului Intercontinental, in casa liftului, oferindu-le o vedere totala asupra multimii stranse sa protesteze in Piata Universitatii. Initial, am crezut ca sunt cameramanii vreunei televiziuni. Am incercat sa urcam in blocul cu pricina, insa unul dintre oamenii de paza, postati in fata blocului, a spus ca accesul este interzis oricarei persoane "straine". I-am explicat ca in casa liftului sunt cateva persoane care filmeaza, iar acesta a precizat ca persoanele aflate in casa liftului nu apartin niciunei televiziuni. L-am intrebat cine sunt cei care filmeaza iar raspunsul a venit prompt si sec: "Sunt de la Servicii. Sunt ofiteri de la "Doi si'un sfert, va rog sa va indepartati".

La scurt timp dupa ce a inceput sa ninga iar grupurile de protestatari s-au retras spre metrou, persoanele aflate pe blocul Dunarea si-au strans sculele si au parasit postul. In timp ce incarcau lazi voluminoase etichetate "Fragil" in doua masini aflate in parcarea din spatele blocului, unul dintre ei a venit spre fotograf, solicitandu-i sa stearga imaginile. Izbit de refuzul fotografului, omul a inceput sa strige ca este protestatar, cerand categoric legitimarea noastra. La randul nostru, i-am adresat aceeasi rugaminte. A refuzat, continuand discutia pe un ton autoritar, gesticuland nervos. Vazand ca nu are sorti de izbanda, a renuntat sa mai insiste si s-a pierdut in grupul de manifestanti, ramasi inca in Piata Universitatii. Cine sunt oamenii care supravegheaza manifestantii de pe blocul Dunarea?

×