O gură de cultură e ideală pe timp de caniculă. Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” a găzduit, joi, vernisajul unei expoziţii inedite. Tânărul Marius Matei a deschis, astfel, expoziţia intitulată „Costume tradiţionale din Banatul de Câmpie – Splendoare şi fast”, care aduce laolaltă cele mai frumoase veşminte purtate cândva în zona de sud-vest a ţării noastre.
Pe fundal, muzică tradiţional românească. În sala „Gheorghe Focşa”, la orele amiezei, vizitatorii se înghesuie să admire adevăratele bijuterii vestimentare pe care Marius Matei le-a adus tocmai din Banat. Sunt multe, dar sunt doar câteva dintre toate cele pe care colecţionarul – muzeograf la Muzeul Satului Bănăţean, din Timişoara – le-a adunat în mai mult de cincisprezece ani, din trei zone etnografice: Lugoj, Buziaş şi Timişoara. Costumele aparţin sfârşitului de secol XIX - începutului de secol XX, iar iniţiatorul mărturiseşte că nu este deloc uşor să colecţionezi piese din Banat.
A fost nevoie de un buget consistent, pentru că majoritatea hainelor a fost achiziţionată contra-cost, însă marea provocare a fost contactul cu generaţiile noi, de „oameni care cresc cu alte mentalităţi şi care nu se ataşează deloc de tradiţie”. Şi mai greu a fost să poată alcătui un ansamblu care să redea atmosfera vremurilor din care provin costumele, pentru că piese dispersate sunt simplu de identificat. Pe lângă articole de vestimentaţie femeieşti şi bărbăteşti, la Muzeul Satului, sunt expuse podoabe şi accesori specifice Banatului de altă dată.
Marius Matei este originar din Timişoara, iar bunicii au locuit în comunca Giroc. Puţin a mai rămas din parfumul copilăriei, pentru că industrializarea a sufocat orice fărâmă de tradiţie. „S-au pierdut foarte multe lucruri, atât din arhitectura locală, cât şi din obiceiuri şi din port. La ceea ce am avut acasă ca moştenire, am încercat să mai adaug şi să întemeiez o colecţie. Nu mi-a fost uşor, dar cred că am făcut bine, iar astăzi mă bucur de această expoziţie”, spune colecţionarul.
Costumele nu au fost adunate la întâmplare, ci au fost alese pe criterii foarte stricte, precum zona etnografică, motivele şi tehnicile ornamentale. Marius a căutat, mai întâi, fotografii vechi, cu bănăţeni purtând veşmintele tradiţionale. Pe baza imaginilor, a scotocit fiecare colţ din Banatul de Câmpie, ca să descopere hainele care atestă existenţa unor tradiţii adânc împământenite. Sunt costume atent conservate, păstrate cu grijă de cei care, cândva, le purtau în zilele de sărbătoare, dar care nu au mai fost îmbrăcate de peste cinci decenii.
Pe Marius Matei îl tentează să colecţioneze obiecte şi din rândul minorităţilor, dar modernizarea e o piedică ce nu poate fi neglijată: „Nu ştiu în ce măsură o să reuşesc să achiziţionez astfel de piese, dat fiind faptul că nu se mai găsesc. Comunităţile noastre au început să se răcească tot mai mult, din punctul acesta de vedere. Aşa sunt vremurile...”, povesteşte cu regret cel care vrea să recupereze trecutul pentru generaţiile actuale.
Alături de muzeograful colecţionar Marius Matei, a fost, joi, curatorul colecţiei de costume bănăţene – Ana Movileanu, care l-a sfătuit pe iniţiator să nu se oprească din descoperirea acestor adevărate comori. La vernisaj, au mai particpat secretarul de stat în Ministerul Culturii, Alexandru Opreanu, alături de conf. univ. dr. Paula Popoiu, managerul Muzeului Statului.
Expoziţia „Costume tradiţionale din Banatul de Câmpie – Splendoare şi fast” va fi deschisă, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, până pe 8 septembrie, şi poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 11:00-19:00.