x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator F 16, aterizare ratată la Parlament

F 16, aterizare ratată la Parlament

de Aniela Nine    |    09 Iun 2010   •   00:00

După ce s-a decis la nivel de CSAT ca România să achiziţioneze avioane multirol F 16 uzate, premierul Emil Boc a trimis Parlamentului un memorandum privind Concepţia referitoare la Programul "Avion Multirol al Forţelor Aeriene", cu cererea, sub semnătura secretarului general al Guvernului, de a fi dezbătut de Parlament. Parlamentarii au decis însă în şedinţa Birourilor reunite de ieri că plenul nu poate adopta un memorandum al Guvernului şi i-au cerut premierului Boc să se prezinte în faţa camerelor reunite pentru a le prezenta strategia de achiziţii şi înzestrare militară pe termen multianual.

"Parlamentul nu va aproba nimic, pentru că nu putem să aprobăm un memorandum al Guvernului. Dacă am fi fost sesizaţi cu un proiect de lege, ar fi fost obligaţia noastră să ne aplecăm şi să spunem da sau nu. (...) Din punctul nostru de vedere, această opinie va fi transmisă primului-ministru. În cel mai bun caz, din punct de vedere al Guvernului, cele două comisii de apărare ar putea să emită un aviz sau un punct de vedere neconstrângător şi neobligatoriu", a declarat Mircea Geoană după şedinţa conducerii celor două camere. El a explicat că nu există în Constituţie "nici un vehicol" de aprobare în Parlament a unei achiziţii de echipamente militare pe baza unui memorandum semnat de Guvern, în urma aprobării CSAT, susţinând că există "un vid de instrument legal".

"Facem un apel către preşedintele României de a se prezenta în faţa Parlamentului, conform Constituţiei, la şase luni după preluarea mandatului, cu o strategie de securitate naţională, pentru că este obligaţie constituţională a domniei sale şi obligaţia Parlamentului să aprobe o astfel de strategie. De asemenea, am solicitat Guvernului să se prezinte în faţa Parlamentului cu strategia de achiziţii şi înzestrare militară pe termen multianual, pentru a putea să vedem şi care este alocarea de resurse în aceste momente foarte dificile", a mai spus preşedintele Senatului. Discuţii în comisiile parlamentare de apărare au avut însă deja loc la întâlnirea de luna trecută, fiind prezenţi producătorii avioanelor Gripen şi Eurofighter, concluziile fiind că ofertele producătorilor europeni prezintă avantaje nete faţă de oferta americanilor cu F 16 la mâna a doua.

Pe de altă parte, există suficiente argumente pentru a nu impune o achiziţie de peste 1 miliard de euro într-un moment în care sunt drastic restrânse veniturile populaţiei şi cheltuielile publice. În plus, având în vedere că în noiembrie, la Lisabona, urmează să se adopte noua strategie a NATO care prevede modificări substanţiale inclusiv în programele de achiziţii, amânarea deciziei ar fi logică.

×
Subiecte în articol: observator