x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fără becuri clasice

Fără becuri clasice

de Ionuţ Ivan    |    09 Apr 2009   •   00:00

Vânzarea becurilor incandescente va fi treptat interzisă de ţara noastră prin şase etape succesive, începând cu septembrie 2009 până în 2016.



Prin această măsură, România se aliniază directivei UE din 2005 privind cerinţele de eficienţă economică. Scopul vizat este reducerea consumului de energie electrică, dar şi a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Companiile din domeniu vor produce mai puţine becuri, întrucât cele eficiente au o durată de viaţă de aproximativ opt ani, dar compensează prin preţul ridicat. Potrivit statisticilor, puţini români au auzit de sursele economice şi un procent şi mai mic le foloseşte.

Dacă în Europa, procentul birourilor care folosesc surse de lumină ecologică este undeva în jur de 25%, în România acest număr abia atinge 5%. În privinţa iluminatului casnic din România, doar 1% din populaţie foloseşte becuri ecologice.

Alternativele la sursele incadescente de iluminat sunt becurile economice sau ledurile. În favoarea lor vorbesc durata de viaţă lungă (de peste 15.000 de ore), faptul că nu generează căldură sau consumul de energie electrică redus cu până la 50%-80%, ducând la o factură de plată la energie mai mică. Ceea ce le limitează însă răspândirea pe piaţă este preţul, costul de achiziţie fiind de 10 ori mai mare decât al unui bec tradiţional.

×
Subiecte în articol: verde!