x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fericiti cei ce conduc Iasiul! Marirea si decaderea averilor celor din conducerea capitalei Moldovei

Fericiti cei ce conduc Iasiul! Marirea si decaderea averilor celor din conducerea capitalei Moldovei

de Cristinel C. Popa    |    30 Iun 2015   •   22:29
Fericiti cei ce conduc Iasiul! Marirea si decaderea averilor celor din conducerea capitalei Moldovei

Economii de sute de mii de lei, case si terenuri cumparate. In acelasi timp venituri modeste si credite mari. Sunt averile din spatele alesilor locali ai Iasiului. Afaceri ce cu greu pot fi intelese de oamenii obisnuiti.

Toate acestea reies din declaratiile de avere ale primarului, ale sefului Consiliului Judetean, ale consilierilor locali ieseni. Fata de unii consilieri locali, din punct de vedere scriptic primarul suspendat Gheorghe Nichita si primarul interimar Mihai Chirica au devenit printre cei mai amarati. Niciunul dintre ei nu mai are casa.

Potrivit ultimei sale declaratii de avere, primarul suspendat al Iasului a ajuns un om fara casa, insa are doua terenuri intravilane, unul in Gura Humorului si altul in Iasi. A ramas de asemenea si fara vila, masina, bijuterii sau tablouri, pe care le-a cedat prin partaj sotiei sale, Florentina Nichita, la aproape 10 luni de la divortul dintre cei doi.

Insa Nichita a fost rasplatit: a primit de la fosta nevasta 80.000 de euro si i s-a acordat si dreptul de a locui in vila din Copou, acolo unde edilul si-a si petrecut arestul la domiciliu. In ciuda faptul ca oficial nu mai are casa, Nichita nu e un om sarac. A ramas cu bani in conturi - 5.000 de lei si 2.500 de euro, la care se adauga peste 171.000 de lei din fonduti de investitii.

Primarul suspendat mai are de asemenea de recuperat 69.000 de dolari de la doua societati: Nedo si Nedo junior, dar are si de platit 45.000 de euro unei persoane fizice, care l-a imprumutat in 2014, pentru un an, cu 45.000 de euro.

Edilul a avut anul trecut venituri de aproape 77.000 de lei de la Palatul Roznovanu, iar valoarea sumelor din fondurile de investitii a crescut cu 115.000 de lei.
 
Pana la “Dumnezeu” se imbogatesc si sfintii

Primarul interimar Mihai Chirica (PSD) are doar cu un teren in Iasi si un apartament de 70 de metri patrati pe care il inchiriaza contra unei sume uriase pentru piata imobiliara din Iasi: 5.000 de euro pe an. Noul edil nu are masina si nici conturi, dar se poate lauda cu un credit obtinut in acest an in valoare de 20.000 de euro si cu un imprumut de 11.250 de euro luat de la o persoana fizica. Odata ce a ajuns sa-si inchirieze apartamentul, se poate spune ca si el la randul sau este chirias. Un chirias care nu duce de lipsa de bani, din moment ce numai anul trecut veniturile sale au depasit 64.000 de lei.

Daca primii doi oamenii ai Iasului nu par a fi multimilionari, viceprimarul Gabriel Surdu este de departe cel mai bogat dintre alesi. Si nu neaparat datorita hectarelor de teren pe care le detine la Iasi, Tomesti, Visani sau Dorobant, a celor 11 vile ori case de vacanta ori a bijuteriilor si ceasurilor ce depasesc ca valoare 240.000 de euro.

Viceprimarul are imprumutati peste 14 milioane de lei la diferite firme pe care tot el le controleaza, bani la care se adauga 300.000 de euro rezultati in acest an din vanzarea unui teren si cei 240.000 de lei economisiti.

Ca venituri din functii, Surdu sta detul de slab - in 2014 a primit de la Primarie 42.000 de lei, la care se adauga pensia militara in valoare de 26.000 de lei. De asemenea, salariile obtinute de sotie, ca director la doua dintre firmele sale au ajuns la cateva mii de lei. Proaspat alesul viceprimar Daniel Matasaru (PSD) nici nu se poate compara cu cei mai in vastra.

El abia de si-a construit anul trecut o casa. Pentru aceasta are cu datorii de 236.000 de lei, pe care trebuie sa le plateasca pana in 2044, si cu un imprumut de 65.000 de lei de la o persoana fizica. Ca venituri, Matasaru a obtinut 30.000 de lei de la Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" si 9.000 de lei de la Consiliul Local.

Referitor la ceilalti consilieri locali, fiecare reprezinta un unicat in felul lui. Vlad Nedelcu si Florin Boca isi dispute intaietatea in privinta averilor, ei apropiindu-se simtitor de bogatul Surdu.

Lui Boca cu siguranta ca pur si simplu ii e greu sa mai stie cate terenuri si locuinte are: 11 apartamente si o casa, 4 terenuri, dupa ce abia a vandut doua apartamente si un teren. A imprumutat altora 341.000 de lei si 90.000 de euro, dar la randul sau are datorii de 100.000 de euro.

De cealalta parte, Vlad Nedelcu (consilier local independent) pare sa fie un tanar latifundiar, cu hectare de pamant la Pascani si Miroslava si cu doua vile in aceasta localitate. Are un BMW si obiecte de arta, acestea din urma valorand peste 177.000 de euro.

Veniturile sale anuale, 41.000 de lei, sunt obtinute de la Universitatea Petre Andrei, Primaria Iasi si Primaria Miroslava, unde este angajat ca... agent de turism. Totusi, a reusit sa obtina un credit de 500.000 de lei, pe care va trebui sa-l returneze in 5 ani!
 
Omul cu 11 joburi

Marius Ostaficiuc se poate lauda cu 15 joburi. Ce-i drept, doar cateva sunt cu contract de munca, in cazul celorlalte fiind vorba de conventii civile sau de calitatea de membru in consilii de administratie. In declaratia sa de avere si-a trecut doua terenuri, unul in Iasi si altul in satul Neagra, un apartament si o casa finalizata in 2014.

Are bani si de imprumut! Senatorul Ionel Agrigoroaei i-a dat cu 42.000 de euro cu titlu de imprumut, desi el insusi datoreaza la banci 67.000 de euro si aproape 72.000 de lei.

La fel ca Ostaficiuc, o mie de “brate de munca” are si Calin Scripcaru care, pe langa locul de munca de la Institutul de Medicina Legala, mai este profesor si la 4 universitati, una fiind din Suceava. De bunastare se bucura si Constantin Axinia, numai ca si el se inscrie in categoria celor fara casa.

Axinia are terenuri in Iasi, Poiana Stampei, la Saru Dornei sau Ceahlau, doua spatii comerciale, o casa de vacanta in Durau, dar nicio locuinta in Iasi. Are economii de peste 70.000 de lei, contul fiind deschis chiar in acest an, dar si un credit de 40.000 de euro, scadent in anul 2025.
 
Doua la Primarie, doua la Prefectura

Sefa ISJ Iasi, Camelia Gavrila nu are o avere iesita din comun. Totusi are venituri consistente. Ca inspector scolar general a obtinut anul trecut 65.000 de lei, iar din coordonarea proiectelor euopene - alti peste 105.000 lei! In cazul majoritatii dintre consilierii locali gasimterenuri, case, masini, venituri indestulatoare. Insa exista si cativa carora iti vine sa-I compatimesti.

Calitatea de cel mai sarac ales si-a pastrat-o Georgiana Melenciuc, care nu are nimic cu exceptia veniturilor anuale de aproape 19.000 de lei si a unui credit de 12.000 de lei. La fel de saraca este si Gabriela Antipa. 

ceasta detine doar un teren in Iasi si o masina, n-are insa casa, iar veniturile anuale ajung la 46.000 de lei. Marea parte din suma de 32.000 de lei vine din calitatea de membru in AGA sau in consilii de administratie.

Nici Simona Vranceanu nu se poate lauda cu o avere. A reusit totusi sa-si cumpere un apartament, insa si acesta nu este in Iasi ci in Caras-Severin! Dea asemenea fostul viceprimar Marius Danga este si el destul de stramtorat, nu are casa, insa detine un teren la Rediu si un Daewoo.

“In plus”, are datorii de 55.000 de lei, iar anul trecut a avut venituri de peste 57.000 de lei, aproape jumatate din suma venind de la Primarie. Dar chiar si asa a castigat in plus! Botezul fiicei i-a adus in 2014 - 41.000 de lei, la care se adauga 6.000 de lei ca donatie.
 

×
Subiecte în articol: iasi primarie conducere averu moldova