x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Financial Times: Guvernul român, în cel mai bun caz disfuncţional, în cel mai rău incompetent

Financial Times: Guvernul român, în cel mai bun caz disfuncţional, în cel mai rău incompetent

de Carmen Plesa    |    14 Iul 2010   •   00:00
Financial Times: Guvernul român, în cel mai bun caz disfuncţional, în cel mai rău incompetent

România are un Guvern care este, în cel mai bun caz, disfuncţional şi, în cel mai rău caz, incompetent, a scris Chrys Bryant, într-un comentariu pe tema măsurilor de austeritate luate în ţara noastră, publicat în Financial Times. În opinia jurnalistului, aceste măsuri nu vor face decât să prelungească recesiunea.



Pe lângă "complimentul" adresat Guvernului, Chrys Bryant a făcut şi o "caracterizare" a preşedintelui Traian Băsescu, despre care a scris că se poartă "ca un taur într-un magazin de porţelanuri".
"Aşa cum ştiu românii citiţi, un necaz nu vine niciodată singur, ci în batalioane. După câteva săptămâni mizerabile pentru ţară, pare că lucrurile se vor înrăutăţi chiar şi mai rău: ministrul Sebastian Vlădescu a avertizat că economia se va contracta, probabil, cu mai mult de 1,5 procente în acest an", scrie Financial Times.

"În timp ce Europa de Vest se confruntă cu un val de căldură, Ro-mânia face curăţenie după inundaţiile care au ucis peste 20 de persoane şi au provocat pagube de milioane de euro. Dar chiar şi atunci când apele se vor retrage, este clar atât pentru români, cât şi pentru investitorii străini că lucrurile nu se vor îmbunătăţi prea curând", comentează Chrys Bryant.
Analiştii de la Unicredit au avertizat săptămâna trecută că economia României se poate contracta cu până la 2,5% în acest an, după ce anul trecut a scăzut cu 7%. În acelaşi timp, inflaţia ar putea urca de la 4,4 % până la 8% la sfârşitul anului, ca urmare a creşterii TVA.

În opinia corespondentului Financial Times, acest lucru reduce posibilitatea relaxării monetare. Pe deasupra, România mai are şi un Guvern care e, în cel mai bun caz, disfuncţional şi, în cel mai rău caz, incompetent, mai notează jurnalistul. "Traian Băsescu, preşedintele precum un taur într-un magazin de porţelanuri al ţării, se declară împotriva deciziei Guvernului de a creşte TVA, propunând în schimb impozi-tarea pensiilor", se mai arată în comentariul Financial Times.

Jurnalistul aminteşte că Guvernul român a propus în grabă creşterea TVA, după ce Curtea Constituţională a decis luna trecută să respingă măsura care prevedea tăierea pensiilor cu 15%. După ce a permis sectorului public să se "umfle" peste limite în anii de creştere economică, acum Guvernul conştientizează, tardiv, că va trebui să ia măsuri clare, pentru ca situaţia să nu se înrăutăţească şi mai tare, comentează jurnalistul.
Tăierea salariilor din sectorul public cu 25% şi concedierea a aproximativ 1 din 7 bugetari într-o perioadă de criză economică ar putea anunţa o iarnă crâncenă în România, arată corespondentul Financial Times, care avertizează că Europa va trebui să privească cu atenţie şi îngrijorare către România.

×
Subiecte în articol: observator