x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fluctuatia euro-leu - Disponibilizari la Secuiana

Fluctuatia euro-leu - Disponibilizari la Secuiana

21 Mar 2005   •   00:00

Aproape 500 de angajati din cei 1.400 ai SC Secuiana SA din municipiul Tirgu Secuiesc vor fi disponibilizati, din 1 mai, in urma fluctuatiei euro -leu, a anuntat, ieri, conducerea fabricii, citata de Mediafax.

Cei peste 480 de angajati vor fi disponibilizati, din cauza ca marja medie de profit realizata nu este in masura sa acopere deprecierea de peste 11% a cursului euro-leu, exporturile fiind realizate, in masura determinanta, catre piata vest-europeana.

PIERDERI. Potrivit directorului Dobra Laszlo, contractele cu firmele straine asupra preturilor si capacitatilor de productie sint valabile pana la sfarsitul lunii martie, iar mentinerea preturilor stabilite in conditiile actuale a dus la pierderi mari in ultimii trei luni. Din acest motiv, conducerea societatii a decis sa nu mai innoiasca aceste contracte cu partenerii straini, care nu au acceptat majorarea preturilor, si sa caute noi clienti.

SC Secuiana SA din Targu Secuiesc a avut in 2002 o cifra de afaceri de 6,6 milioane de euro, iar 2003 a fost incheiat cu circa 7 milioane de euro, in timp ce 2004, cam cu 7,2 milioane de euro. Ponderea exportului in 2002 era de 96,3%, in 2003 de 95% si de 94% in 2004. Anul trecut erau produsi in fabrica peste 7.000 de perechi de pantaloni pe zi. SC Secuiana SA a fost infiintata in 1968, iar in 1992 a fost privatizata prin MEBO. Camera de Comert si Industrie Covasna si Asociatia Intre-prinderilor Mici si Mijlocii din judetul Covasna au semnalat deja mai multe probleme cu care se confrunta exportatorii covasneni, precum faptul ca oscilatiile foarte mari, intr-o perioada relativ scurta, a cursului euro-leu nu pot fi acoperite de nici o firma prin cresterea preturilor obtinute la contractarile externe.

×
Subiecte în articol: observator