x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Foarte cald în zona arctică

Foarte cald în zona arctică

18 Oct 2008   •   00:00

Temperaturile de toamnă au atins un nivel-record în zona arctică, fiind mai ridicate cu 5 grade Celsius decât media, arată un raport al organizaţiei americane National Oceanic and Atmospheric Administration, informează Reuters.Temperaturile de toamnă au atins un nivel-record în zona arctică, fiind mai ridicate cu 5 grade Celsius decât media, arată un raport al organizaţiei americane National Oceanic and Atmospheric Administration, informează Reuters.
Raportul anual al NOAA şi al altor experţi confirmă impactul schimbărilor climatice din zona arctică. Cercetătorii au descoperit că temperaturile din timpul toamnei sunt cu 5 grade Celsius mai ridicate decât media din zona arctică, din cauza topirii din ultimii ani a gheţurilor. Fenomenul permite soarelui să încălzească mai mult oceanul. Încălzirea aerului şi a apei oceanului are un impact major asupra vieţii terestre şi marine, prin reducerea perioadei de îngheţare în zona arctică pe timpul iernii, care de obicei durează până vara următoare.

SPECII ÎN DECLIN NUMERIC
Renii sălbatici şi turmele de caribu sunt în declin numeric, conform acestui raport, care menţionează, de asemenea, şi faptul că o mare suprafaţă din banchiza de gheaţă a Groenlandei s-a topit. "Schimbările din zona arctică au un efect de domino, provocat de mai mulţi factori, efect care este mai evident decât în alte regiuni. Este un sistem sensibil, care îşi face cunoscute efectele într-un mod relativ rapid şi dramatic", a declarat James Overland, oceanograf în cadrul Laboratorului de cercetare marină Seattle, afiliat NOAA.

×
Subiecte în articol: verde! zonă arctică