Pentru ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, opera-tia presedintelui tarii este un prilej de a incerca sa-si infunde adversarii din sistemul sanitar. Scenariul virusurilor din sala de o-peratie a spitalului con-dus de Sorin Oprescu deschide un urias scandal pe spinarea lui Traian Basescu, spectator de la distan-ta. Virulent si tenace precum gripa aviara, ministrul Ni-colaescu isi infecteaza sistemul pe care il gestioneaza.
Potrivit ministrului Nicolaescu, in nici un spital din Romania nu este un bloc operator complet. Iar "injghebarea" unuia pe ultima suta de metri ar fi agravat starea de sanatate a presedintelui. Nicolaescu sustine ca blocul operator unde urma sa fie operat presedintele tarii in noaptea de luni spre marti nu era pregatit pentru o asemenea interventie. Ca argument, Eugen Nicolaescu invoca un raport al SPP. "Deci, blocul nu era aseptic si procedura spune - eu nu ma pricep, mi-au spus medicii - ca trebuia ca el sa poata fi folosit dupa ce intrase in acest proces de 24 de ore. Este clar ca nu se putea intra in operatie la Spitalul Universitar. Asta este realitatea", declara ministrul Sanatatii. De asemenea, el afirma ca Traian Basescu trebuia urgent operat, dar nu existau aparatura si instrumentele necesare. "Unii medici mi-au spus ca, la ora 17:00 (luni - n.r.), medicul Oprescu cauta instrumente in alte spitale, care sa le duca in sala de operatie",a declarat Nicolaescu. "Dumneavoastra sunteti medici si stiti ce inseamna sa operezi si sa tratezi un bolnav, dar cand ai un bolnav de o asemenea anvergura esti mult mai atent si, indiferent de cata experienta ai avea, tot ai putina emotie. Ganditi-va ce s-ar fi intamplat daca s-ar fi facut operatia in Romania si s-ar fi intamplat ceva cu presedintele? Ce s-ar fi spus despre medicul roman, despre sistemul de sanatate romanesc?", se lamenteaza Nicolaescu. Directorul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, prof. dr. Sorin Oprescu, a respins declaratiile lui Nicolaescu. El sustine ca, dimpotriva, sala indeplinea toate conditiile igienice. "Blocul operator, unde urma sa fie operat presedintele, era in perfecta stare de igiena, iar rezultatele controlului sanitar confirma acest lucru. Nu mi-as fi permis sa pun in pericol viata presedintelui", a spus Oprescu. REPLICA. Oprescu a explicat ca blocul operator a fost curatat si dezinfectat mecanic intr-o prima etapa dupa care urma dezinfectia prin nebulizare, cu ajutorul unui aparat care imprastie particule mici, utilizat in dezinfectarea suprafetelor din sala cat si a aparaturii: "a fost facut controlul materialului steril si, de asemenea, au fost recoltate probe din respectivul bloc operator la 12, 24 si 48 de ore de la momentul in care s-a hotarat efectuarea interventiei. Probele din blocul operator au fost ridicate atat de specialisti ai serviciului medical de specialitate al Presedintiei, cat si de inspectorii sanitari din reteaua civila". Sorin Oprescu a catalogat afirmatiile ministrului Sanatatii drept "mincinoase", respingand aceasta "golanie.Ministrul bate campii
de VICTOR CIUTACU
In ciuda declaratiilor lui Nicolaescu, Romania exista cadru legislativ pentru tratamentul inaltilor demnitari. Inca de pe vremea cand Nicolae Spiroiu era ministrul Apararii (1991-1992), s-au emis ordine prin care Spitalul Elias si Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Ambulatoriu (CMDTA) sunt mandatate in acest sens. Astfel, de la primul articol se precizeaza ca Elias asigura asistenta medicala spitaliceasca pe tot timpul vizitei sefilor de state si de guverne. Singura conditie este solicitarea oficiala a directiilor de protocol de la Presedintie, Guvern sau Academia Romana. In anexa se precizeaza, la prima pozitie, ca Presedintia, cu intregul personal al ei, beneficiaza de serviciile de la Elias si CMDTA.
Citește pe Antena3.ro
EVOLUTIE
|
Echipa de medici condusa de profesorul universitar doctor Engelbert Knosp a anuntat ier ca Basescu a facut cativa pasi. "Suntem convinsi ca o va face din ce in ce mai bine. Am estimat ca operatia va fi dificila. Nu ne-am fi imaginat ca, la trei zile dupa operatie, presedintele va fi intr-o situatie atat de buna. Suntem norocosi", a spus Knosp. Desi in prima saptamana de la operatie, in mod normal, pot aparea complicatii, specialistul austriac a dat asigurari ca a verificat totul si nu se teme de complicatii. "Totul este bine, clinic nu avem probleme", a spus Knosp.
|
MUSAFIRI
|
Consilierii prezidentiali Sergiu Medar, Adriana Saftoiu si Claudiu Saftoiu l-au vizitat ieri pe presedintele Traian Basescu la spitalul din Viena, unde, in cursul diminetii, acesta a facut primii pasi dupa operatia de hernie de disc suferita la inceputul saptamanii. Adriana Saftoiu a spus ca presedintele nu doreste sa faca nici o declaratie, dar ca se simte bine si este optimist. Presedintele a mai fost vizitat la spitalul din Viena de ministrul de Interne, Vasile Blaga, de ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, de liderul PD, Emil Boc, si de presedinta Finlandei, Tarja Halonen.
|