x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Functionari publici - Alti sindicalisti intra in greva

Functionari publici - Alti sindicalisti intra in greva

de Lucian Florea    |    24 Noi 2006   •   00:00
Functionari publici - Alti sindicalisti intra in greva

La zece zile dupa protestul sindicalistilor de la Sed Lex, o alta organizatie sindicala a functionarilor publici declanseaza conflictul de munca. Presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, a anuntat ca 15.000 de membri ai SNFP inceteaza activitatea in aceasta dimineata intre orele 8:00 si 10:00, afectand activitatea in circa 170 de institutii publice.

Angajati din cadrul Directiilor Finantelor Publice si al Oficiilor pentru Protectia Consumatorilor, de la Garda de Mediu, dar si din alte institutii de control ale statului vor protesta timp de doua ore. Potrivit lui Sebastian Oprescu, greva de avertisment va fi urmata de declansarea grevei generale, la 30 noiembrie, daca nu se va gasi o solutie pentru solicitarile sindicalistilor. "Greva nu este un obiectiv, ci un instrument pentru a ne aseza la masa negocierilor", a spus Oprescu.

SOLICITARI. Nemultumirile SNFP se leaga in primul rand de Legea salarizarii functionarilor publici. Sindicalistii solicita acelasi nivel salarial pentru angajatii care ocupa aceeasi functie publica in institutii diferite, eliminandu-se astfel diferentele de salarizare pe acelasi nivel ierarhic. Diferenta de bani trebuie facuta prin sporuri specifice muncii prestate, sustine Oprescu.

Sindicalistii mai solicita un salariu minim de 800 de lei (8 milioane de lei vechi), in conditiile in care, prin lege, functionarii publici nu au voie sa aiba alte activitati aducatoare de venit, deci sunt dependenti de salariul primit de la stat. Reprezentantii SNFP mai vor promovarea rapida a proiectelor privind Statutul personalului din Administratie Fiscala si Statutul comisarului Garzii Financiare.

NEGOCIERI. O data declansat conflictul de munca, SNFP va fi primit la masa negocierilor alaturi de reprezentantii celorlalte organizatii sindicale ale functionarilor publici, pentru ca "orice opinie este binevenita", a spus secretarul de stat din Ministerul Administratiei si Internelor, Mircea Nicu Toader.

×
Subiecte în articol: observator publici