x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gabriel Oprea cere prefectului de Covasna sanţionarea Primăriei din Sfântu Gheorghe

Gabriel Oprea cere prefectului de Covasna sanţionarea Primăriei din Sfântu Gheorghe

08 Sep 2015   •   16:56
Gabriel Oprea cere prefectului de Covasna sanţionarea Primăriei din Sfântu Gheorghe
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Vicepremierul Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, a cerut marţi prefectului judeţului Covasna să ia toate măsurile legale la Primăria din Sfântu Gheorghe pentru a sancţiona, conform legii, refuzul de a arbora drapelul României, la solicitarea membrilor Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, dar şi pentru a permite derularea acestui demers.

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, apreciază ca intolerabilă situaţia care s-a creat la Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, unde s-a refuzat arborarea drapelului României, se arată într-un comunicat al MAI transmis AGERPRES.

"În calitate de viceprim-ministru pentru securitate naţională şi de ministru al Afacerilor Interne, solicit Primăriei şi Consiliului Local din Sfântu Gheorghe să acţioneze în litera şi spiritul Constituţiei României şi să arboreze drapelul naţional pe toate instituţiile publice locale. De asemenea, solicit Instituţiei Prefectului să verifice, prin prisma atribuţiilor ce-i revin, respectarea legilor statului român de către Primăria şi Consiliul Local din Sfântu Gheorghe, inclusiv în privinţa incidentului semnalat astăzi în presă, când veteranii români nu au fost lăsaţi să arboreze drapelul naţional pe clădirea Primăriei din localitate. România este un model de toleranţă şi de respectare a drepturilor minorităţilor, inclusiv, şi mai ales în ceea ce priveşte relaţiile cu minoritatea maghiară. Tocmai din acest motiv privim cu maximă preocupare ceea ce se întâmplă la Sfântu Gheorghe şi considerăm că refuzul oricărui ales local de a arbora drapelul naţional pe instituţia pe care o conduce reprezintă o provocare nejustificată la adresa tuturor cetăţenilor români, indiferent de etnie", consideră Gabriel Oprea, potrivit comunicatului.

Ministrul Oprea arată că primăriile şi Consiliile locale sunt instituţii ale României, iar cei care le conduc trebuie să respecte litera şi spiritul Constituţiei acestei ţări.

"În România, respectarea simbolurilor naţionale nu este opţională şi nu poate fi condiţionată nici de componenţa etnică a unei comunităţi şi nici de bunul plac al unor aleşi locali. Potrivit Constituţiei, România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil şi aşa trebuie să rămână", a subliniat viceprim-ministrul pentru securitate naţională.

Acţiunea veteranilor de război din Armata României este o activitate desfăşurată în contextul în care Guvernul a declarat 2015 ca fiind Anul Veteranilor de Război, prin Hotărârea de Guvern numărul 164/2015, menţionează comunicatul MAI.

La Sfântu Gheorghe s-au sărbătorit marţi 71 de ani de la eliberarea oraşului de sub ocupaţie fascisto-hortystă, aniversarea fiind marcată printr-o ceremonie militară şi religioasă în faţa Primăriei municipiului, pe turla căreia ostaşii Armatei Române au arborat pe 8 septembrie 1944 drapelul tricolor ca simbol al libertăţii.

Deschiderea festivităţii a fost marcată de sosirea 'Ştafetei veteranilor', constituită din militari din grupul Invictus România, din reprezentanţi ai Unităţii Militare 01048 Sfântu Gheorghe, ai instituţiilor publice aparţinând MAI, MApN şi voluntari, care a fost primită cu onoruri militare.

Drapelul naţional al României, pe care alergătorii l-au purtat cu ei de la Bucureşti la Sfântu Gheorghe, a fost înmânat veteranului de război Mircea Crăciun, în vârstă de 93 de ani, din Întorsura Buzăului, pentru a fi arborat pe turla Primăriei. Arborarea drapelului nu a fost posibilă, conducerea Primăriei invocând că lucrările de reabilitare a clădirii încă nu s-au finalizat. agerpres.ro

×