Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, va avea o întâlnire cu reprezentanţii Guvernului şi ai Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Energie pe tema RADET.
"Mâine vom avea o întâlnire - cred eu foarte importantă - în care vom explica atât reprezentanţilor Guvernului, Ministerului Energiei, ANRE, de asemenea colegii din Consiliul General - situaţia reală a RADET, propunerile pe care le avem, planul de reorganizare, iar joi în şedinţa de Consiliu General vom supune dezbaterii şi aprobării toate proiectele pe care le-am pregătit în această perioadă", a afirmat Firea marţi, înainte de a participa la reuniunea Asociaţiei Municipiilor din România.
Pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti figurează un proiect de hotărâre referitor la tarifele locale pentru serviciul public de alimentare cu energie termică prin sistemul centralizat de încălzire a Capitalei.
Astfel, tariful pentru transportul şi distribuţia energiei termice furnizate prin puncte termice urbane urmează să fie stabilit la un nivel de 167,87 lei/Gcal fără TVA, iar tariful pentru transportul energiei termice pentru consumatorii alimentaţi din circuitul primar la un nivel de 100,58 lei/Gcal fără TVA.
De asemenea, vor fi supuse aprobării preţurile locale de facturare a energiei termice furnizate consumatorilor non-casnici (agenţi economici), practicate de RADET Bucureşti la un nivel de 416,37 lei/Gcal fără TVA pentru consumatorii alimentaţi din puncte termice urbane şi centrale termice de cvartal şi 338,24 lei/Gcal fără TVA pentru consumatorii alimentaţi din puncte termice proprii.
După parcurgerea perioadei de 48 de luni de la punerea în aplicare a prevederilor HCGMB 472/2017, şi anume de la 28 septembrie 2021, şi în cazul în care nu vor apărea alte influenţe, preţurile locale de facturare a energiei termice livrate consumatorilor non-casnici va fi la un nivel de 377,2 lei/Gcal fără TVA pentru consumatorii alimentaţi din puncte termice urbane şi centrale termice de cvartal şi 297,91 lei/Gcal fără TVA pentru consumatorii alimentaţi prin puncte termice proprii.
Conform raportului de specialitate, creşterea a fost indusă de deciziile Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Energie, prin care preţurile de producere a energiei termice în cogenerare au înregistrat creşteri de peste 6%.
Potrivit proiectului, prin adoptarea tarifelor şi preţurilor pentru serviciile efectuate de RADET, în condiţiile în care preţul energiei termice furnizate populaţiei rămâne nemodificat, va fi necesară suplimentarea veniturilor RADET cu circa 22,8 milioane lei/an inclusiv TVA. Suma va reprezenta necesarul de suplimentare a veniturilor anuale pentru o creştere cu 5,82 lei/ Gcal fără TVA a tarifului de transport şi distribuţie, în condiţiile în care cantitatea estimată de energie termică furnizată consumatorului casnic va fi de circa 3,3 milioane de Gcal/an. AGERPRES