Gerul din aceste zile din România atrage sute de turişti britanici, dornici de senzaţii tari. Aceştia vin în România pentru a se caza în singurul hotel de gheaţă din sud-estul Europei, construit la peste 2.000 de metri altitudine, la Bâlea Lac, în Munţii Făgăraş. În această zonă ei înfruntăaproape minus 30 de grade Celsius pe timpul nopţii!
O parte dintre cei 300 de turişti britanici care au închiriat hotelul pentru întreaga iarnă, urmând a veni pe rând, în grupuri, în fiecare week end, au fost deja cazaţi la hotelul de gheaţă de la Bâlea Lac de vineri până duminică. La sfârşitul săptămânii, alte şase camere de gheaţă vor fi ocupate tot de turişti englezi, susţin patronii hotelului, citaţi de Agerpres.
Turiştii veniţi din Marea Britanie au fost atraşi nu doar de ineditul hotel, ci şi de singura biserică de gheaţă din sud-estul Europei, cea din vecinătatea hotelului, care a fost sfinţită vineri de un sobor de preoţi aparţinând mai multor culte, care au îndurat un ger de minus 20 de grade. În acest sezon, englezii preferă mai mult decât românii hotelul de gheaţă. Duminică noaptea, la Bâlea Lac a fost o temperatură de minus 27 de grade şi un strat de zăpadă de 142 de centimetri.
Oaspeţii englezi au fost cei care au inaugurat în acest sezon rece, de Revelion, hotelul de gheaţă. Primii 20 de turişti britanici au plătit 198 de lei pe noapte pentru fiecare cameră dublă, ca să doarmă pe paturi de gheaţă, acoperite cu lemn, blănuri de oaie, cearşaf şi plapumă. În plus, fiecare turist a venit dotat obligatoriu cu saci de dormit.
Înainte să se cazeze, cei 20 de tineri au semnat, fiecare, câte o declaraţie pe propria răspundere conform căreia nu au probleme de sănătate şi pot să reziste la frigul din camere. Englezii au rezervat hotelul de gheaţă din Bâlea încă din luna septembrie, când acesta exista doar pe hârtie.
Construcţia hotelului de gheaţă a fost finalizată în 24 decembrie, după numai zece zile, el fiind deschis şi pentru vizitatori. 'Cărămizile' de gheaţă au fost tăiate cu drujbele din bucăţi imense de gheaţă din Lacul Bâlea, din vecinătatea hotelului. În loc de mortar, pereţii au fost 'zidiţi' cu apă, care a îngheţat şi ea, întărind construcţia, care are un schelet de rezistenţă din lemn.
Suprafaţa totală de construcţie a hotelului este de aproximativ 650 de metri pătraţi. Hotelul dispune de zece camere duble, un Ice Bar, un Ice Restaurant şi o esplanadă cu expoziţie de statui din gheaţă.
La Bâlea Lac se înregistrează cel mai mare strat de zăpadă din România, 142 de centimetri, iar riscul de avalanşă este de gradul trei pe o scară de la unu la cinci. Singurul inconvenient din zonă este accesul dificil şi posibilităţile relativ restrânse de petrecere a timpului liber. La Bâlea Lac există trei cabane, Hotelul de Gheaţă şi Biserica de Gheaţă, iar singura distracţie este practicarea sporturilor de iarnă, această zonă fiind unică datorită sălbăticiei peisajului montan.
Accesul în zonă se poate face cu maşina din DN1 Sibiu - Braşov, pe Transfăgărăşan, până la Bâlea Cascadă, de unde Transfăgărăşanul este închis. De la Bâlea Cascadă la Bâlea Lac se urcă doar cu telecabina, numai ziua şi dacă vântul nu e puternic.
Citește pe Antena3.ro