După cercetarea efectuată de speologii americani, Scărişoara are toate şansele să fie declarată peştera cu cel mai mare bloc de gheaţă subteran din lume.
Gheţarul Scărişoara din comuna Gârda este cel mai important obiectiv turistic natural al judeţului Alba. În prezent, cercetătorii de la Institutul de Speologie "Emil Racoviţă" (ISER), Departamentul Cluj - primul Institut de speologie din lume, fondat de savantul român Emil Racoviţă în 1920 - continuă studierea acestei peşteri.
"Se fac studii care vizează reconstituirea schimbărilor climatice din ultimii 2.000 de ani (schimbări de temperatură, precipitaţii şi de vegetaţie), pe baza depozitului de gheaţă din Peştera Gheţarul Scărişoara", ne-a precizat geologul Aurel Perşoiu, fost cercetător la ISER, în prezent doctorand la University of South Florida din Statele Unite. În 2007 s-au efectuat sondaje cu ajutorul unui radar (Ground Penetrating Radar), pentru a putea vedea care este structura gheţii în profunzime şi grosimea ei.
"Rezultatele preliminare ale cercetărilor arată că există grosimi diferite ale blocului de gheaţă: între 11 m şi 36 m, astfel încât volumul blocului de gheaţă ar putea să depăşească 112.000 metri cubi", a subliniat profesor dr Bogdan Onac, directorul departamentului Cluj al ISER În acest fel, blocul de gheaţă din Peştera Gheţarul Scărişoara ar putea depăşi volumul blocului de gheaţă din Peştera Dobsinska din Slovacia, care este între 107.000 şi 112.000 de metri cubi, şi este considerat în prezent cel mai mare bloc de gheaţă subterană din lume.
"Rezultatele definitive vor fi publicate după ce vor fi finalizate toate calculele şi va fi finalizată proiecţia tridimensională a blocului de gheaţă", ne-a declarat preşedintele Asociaţiei Speologice "Sfinx" Gârda, dr Christian Ciubotărescu.
Citește pe Antena3.ro