x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gripa porcină alertează autorităţile române

Gripa porcină alertează autorităţile române

27 Apr 2009   •   00:00

Autorităţile române au început să ia măsuri de prevenţie, pentru a elimina posibilitatea apariţiei virusului gripei porcine în România, potrivit antena3.ro.

Punctele de frontieră au fost deja notificate pentru verificarea importurilor de orice natură venite din zona Americii. În plus, de lastăzi va începe o campanie de informare pentru crescătorii de porci, ca aceştia să-şi ia măsuri de biosecuritate, să facă vaccinurile necesare.

Totodată, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară a început deja activitatea de prevenţie a gripei porcine. În jurul orei 11:00 are loc comitetul de urgenţă la MAI.

Virusul gripei porcine a provocat moartea a zeci de persoane în Mexic şi îmbolnăvirea altor persoane în Statele Unite. Boala nu se transmite prin consumul cărnii de porc, dar poate trece la om, cele mai expuse fiind persoanele care vin în contact cu aceste animale.

Gripa porcină face victime în alte state

Canada a raportat primele şase cazuri de gripă porcină. Este vorba despre oameni care s-au întors din vacanţele petrecute în Mexic.

"Laboratorul de microbiologie al Agenţiei pentru Sănătate Publică a confirmat patru cazuri de infectare cu virus H1N1 de gripă porcină în Noua Scoţie iar Centrul de Prevenire al Bolilor din Columbia Britanică a confirmat alte două cazuri de infectare cu acelaşi virsus", a declarat un oficial canadian.

Zece liceeni neozeelandezi s-au întors în ţara lor după un sejur de trei săptămâni în Mexic, prezentând simptome de infectare probabilă cu gripă porcină.

În Spania, au fost depistate şapte posibile cazuri de infectare cu gripă porcină, iar oamenii sunt sub supravegherea medicilor.

În Scoţia, două persoane, revenite marţi din Mexic, au fost spitalizate ca măsură de precauţie după ce au prezentat uşoare simptome amintind de cele ale gripei.

Autorităţile columbiene au plasat sub supraveghere nouă persoane sosite din Mexic, care prezentau simptome de gripă.

Focarul epidemiei de gripă porcină a fost localizat în Mexic, unde au fost confirmate 20 de decese provocate de virus. În realitate, se vorbeşte însă de peste 80 de victime. Primarul capitalei Ciudad de Mexico a confirmat duminică cinci noi decese. În jur de 1.500 de oameni au fost puşi sub supraveghere medicală.

Armata a împărţit populaţiei peste şase milioane de măşti de protecţie. Oamenii sunt sfătuiţi să evite locurile aglomerate, să poarte măşti când ies pe stradă şi să se spele des pe mâini. Cei care intră sau părăsesc ţara sunt supuşi unui control medical amănunţit.

În SUA, alte 20 de cazuri gripă porcină au fost confirmate, în statele din partea de sud a ţării. Secretarul american pentru securitate internă, Janet Napolitano şi alţi oficiali ai administraţiei Obama au fost convocaţi la Casa Albă, pentru o reuniune specială. Autorităţile au decretat stare de urgenţă sanitară.

Un responsabil al autorităţilor sanitare americane a declarat că este de aşteptat să apară noi cazuri de îmbolnăviri în zilele următoare.

Gripa porcină este o maladie respiratorie specifică porcilor din crescătorii. Ea se transmite prin contact direct cu animalele sau de la om la om, dar nu şi prin consumul de carne de porc. Printre simptomele acestei boli se numără febra, durerile de cap şi musculare, dar şi iritaţii la nivelul ochilor. (V.A.)

×
Subiecte în articol: observator gripă porcină porcin