x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gura pensionarilor, închisă cu citate din Boc

Gura pensionarilor, închisă cu citate din Boc

de Razvan Belciuganu    |    Diana Scarlat    |    04 Mar 2010   •   00:00
Gura pensionarilor, închisă cu citate din Boc

Colonelul în rezervă Petru Flutur i-a adresat preşedintelui Băsescu o scrisoare referitoare la proiectul noii legi a pensiilor şi a recalculării pensiilor speciale (Poliţie, Armată), însă stupoare: a primit ca răspuns un citat lung din premierul Emil Boc şi o trimitere către comunicatele Guvernului şi articolele din presă pe această temă.



În timp ce proiectul noii legi a pensiilor a stârnit proteste din partea tuturor pensionarilor şi a sindicaliştilor, care au dat în judecată Guvernul şi casele de pensii, un colonel în rezervă a crezut că poate rezolva problema adresându-se preşedintelui României. El a trimis o scrisoare Administraţiei Prezidenţiale în care semnala problema recalculării pensiilor.

"Domnule Petru Flutur, Scrisoarea adresată Preşedintelui României, Domnul Traian Băsescu, a fost citită cu atenţie şi consideraţie faţă de problematica expusă. Totodată, dorim să precizăm, prin exemplul dat de Premierul Emil Boc, că pensiile foştilor angajaţi din Armată care sunt mai mici de 3.000 de lei nu vor fi diminuate în urma recalculării. «Pentru aproximativ 85% din cei care au pensii speciale - Poliţie, Armată prin excelenţă - nu se afectează cuantumul pensiei pe care îl au până în 30 milioane de lei vechi. Ceilalţi 15% care sunt cu pensii speciale şi care nu au la bază principiul contributivităţii, acolo vor scădea pensiile. Aşadar, cei cu pensii militare care au azi pensii în mână până la cifra de 30 de milioane lei vechi nu sunt afectate, iar, gradual, peste 30 milioane lei vechi are loc o diminuare a pensiei, în funcţie de pensia pe care o are în momentul de faţă şi de recunoaşterea de către stat a contribuţiei pe care a făcut-o, în sensul că statul a plătit pentru ei, în decursul timpului, o contribuţie la bugetul asigurărilor sociale», a concluzionat Premierul în comunicate care au apărut de nenumărate ori în presă, pe care probabil deja le ştiţi în acest moment. Cu stimă, Consilier de Stat, Gabriel-Cristian Piscociu".

5585-115258-facsimilboc.jpg
Click pe imagine pentru a mări

Răspunsul consilierului de stat este halucinant. Chiar să nu fi găsit Preşedinţia nici un alt argument, nici o altă explicaţie pe care să o ofere, decât declaraţiile lui Boc, culmea!, date cu ghilimele? Să fie oare acest răspuns încă un argument că şeful statului vrea să se distanţeze de măsurile nepopulare luate de Boc?

"GUVERNUL NE-A UMILIT"
În orice caz, a cita din Boc militarilor e ca şi cum ai vorbi despre funie în casa spânzuratului. La sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele nou-înfiinţatei Federaţii a Militarilor din România, generalul de brigadă (r) Nicolae Gropan, se declara umilit, în numele colegilor pe care îi reprezintă, de faptul că premierul Boc şi ministrul Muncii, Mihai Şeitan, au făcut aprecieri conform cărora militarii sunt beneficiarii unor salarii de lux şi ai unor pensii nesimţite.

Totodată, Nicolae Gropan consideră că legea pensiilor este "anticonstituţională, antiromânească, antieuropeană şi antieuroatlantică". Preşedintele Federaţiei Militarilor din România a ţinut să atragă atenţia demnitarilor statului că sistemul pensiilor militare în NATO şi UE este reglementat prin legi speciale sau capitole distincte şi că proiectul guvernamental încalcă o serie de decizii ale Curţii Constituţionale, dar şi directive europene. În consecinţă, Federaţia Militarilor din România va sesiza Avocatul Poporului şi va ataca în justiţie, după publicare, actul normativ.

Federaţia Militarilor din România reuneşte 11 asociaţii şi fundaţii din domeniul securităţii naţionale şi reprezintă peste 10.000 de foste cadre militare.

×
Subiecte în articol: observator