x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul, considerat "iresponsabil"

Guvernul, considerat "iresponsabil"

de Gabriela Antoniu    |    25 Mai 2010   •   00:00

PSD şi Partidul Socialiştilor Europeni (PES) consideră că, prin măsurile anunţate, Guvernul "acţionează contraproductiv" şi dă dovadă de "iresponsabilitate cruntă", apreciind totodată că România e în pragul unei "crize sociale critice".



"Pensionarii primesc o pensie lunară medie de 160 de euro. Mortalitatea infantilă are cea mai mare rată din întreaga Uniune Europeană. Sub presiunea panicii şi a paranoiei instalate pe pieţele financiare şi în contextul acordului cu Fondul Monetar Internaţional, 15% din valoarea pensiilor şi un sfert din drepturile băneşti ale copiilor sunt tăiate. Aproximativ 40% din spitale se închid. Rezultatul final va fi sfârşitul statului bunăstării", se arată într-un comunicat semnat de liderii PES şi PSD, Paul Nyrup Rasmussen şi Victor Ponta, vicepreşedintele PSD, Valeriu Zgonea, şi de preşedintele organizaţiilor de femei ale celor două formaţiuni, Zita Gurmai şi Rovana Plumb.

Liderii PES şi PSD consideră că măsurile de austeritate luate de Guvernul român faţă de sistemul de sănătate şi de drepturile copilului sunt "imorale şi neprincipiale". "Imorale, întrucât în ţara cu cea mai mare rată a mortalităţii infantile din Uniunea Europeană, părinţii au nevoie de cât mai mult sprijin financiar pentru a avea grijă de copiii lor. Luându-le aceşti bani şi închizând aproape jumătate din spitalele ţării, se va ajunge efectiv la o tragedie socială", afirmă semnatarii comunicatului, subliniind că aceste măsuri sunt neprincipiale, deoarece contravin Cartei Drepturilor Fundamentale din UE. Ei dau şi o explicaţie pentru aceste măsuri de austeritate draconice: Uniunea Europeană are o majoritate guvernamentală de dreapta, care îşi impune cu fermitate ideologia.

×
Subiecte în articol: observator