Lucrările la tronsonul de metrou Drumul Taberei-Universitate au fost declarate de Guvern ca fiind de utilitate publică, statut care permite începerea procedurilor de expropriere a unor terenuri private în suprafaţă totală de peste 15.000 metri pătraţi, din care 1.600 mp teren ocupat de construcţii.
Decizia a fost luată printr-o hotărâre privind declararea utilităţii publice pentru lucrarea de interes naţional "Magistrala 5 Drumul Taberei-Pantelimon, Tronsonul Drumul Taberei-Universitate", care stabileşte că expropriatorul este statul român prin compania Metrorex.
"Problemele transportului în comun din Capitală confirmă faptul că, în prezent, cartierul Drumul Taberei este cel mai deficitar la serviciile de transport în comun. Populaţia cartierului care numără peste 300.000 de locuitori, are la dispoziţie pentru transportul în comun reţele de autobuze şi troleibuze care nu reuşesc să facă faţă în perioadele de vârf sau în perioadele meteorologice dificile pentru circulaţia rutieră", se arată în document.
Lucrarea va presupune exproprierea unor terenuri proprietate privată (persoane fizice şi juridice) în suprafaţă totală de 15.031 metri pătraţi (din care 1.614 metri pătraţi teren ocupat de construcţii).
Conform legii, exproprierea terenurilor necesare realizării lucrării poate fi efectuată numai după ce proiectul este declarat ca fiind de utilitate publică.
Reprezentanţii Primăriei municipiului Bucureşti şi cei ai companiei Metrorex au semnat, în luna septembrie, un proces verbal prin care au cerut Guvernului să declare lucrările la Magistrala 5 de metrou ca fiind de utilitate publică, arătând că lucrările nu pot fi efectuate fără exproprieri.
Ei au precizat atunci că este vizată exproprierea de terenuri în suprafaţă de 7.603 metri pătraţi, din care 1.614 metri pătraţi sunt construcţii proprietate privată.
"Sunt, de asemenea, ocupaţi 15.199 de metri pătraţi de teren aparţinând domeniului public al statului sau administraţiei locale şi sunt propuse a fi desfiinţate 637 de metri pătraţi de construcţii din domeniul statului", au mai spus reprezentanţii celor două instituţii.
Proiectul magistralei Universitate-Drumul Taberei, realizat din credite externe şi alocaţii bugetare, este estimat la aproximativ 700 milioane euro, din care 370 milioane euro sunt asigurate printr-un împrumut acordat de Banca Europeană de Investiţii (BEI).
Tronsonul, care va uni cartierul Drumul Taberei de centrul Capitalei, va avea o lungime de 9,05 kilometri şi 14 staţii, respectiv Ghencea, Prelungirea Ghencea, Râul Doamnei, Brâncuşi, Romancierilor, Drumul Taberei, Drumul Taberei 34, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor 2, Haşdeu, Cişmigiu şi Universitate 2, iar de la Piaţa Universităţii va fi realizată o legătură cu cartierul Pantelimon.
Mediafax
Citește pe Antena3.ro