x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Haos in sistem - Indemnizatia de mama, prost gestionata

Haos in sistem - Indemnizatia de mama, prost gestionata

de Monica C. Andrei    |    12 Ian 2006   •   00:00
Haos in sistem - Indemnizatia de mama, prost gestionata

Mii de parinti s-au inghesuit zilele acestea la sediile primariilor de care apartin pentru a-si depune cererile si declaratiile pe propria raspundere pentru a primi indemnizatia de 800 de lei noi pentru cresterea copiilor.

Oamenii care au venit la sediile administratiilor locale n-au prea fost lamuriti despre ce este vorba. Ce trebuie sa completeze si ce acte sa prezinte. Noile reglementari au intrat in vigoare prea repede, iar functionarii n-au avut timp sa se lamureasca despre ce este vorba.

LACUNE. In tara a fost un haos total, formandu-se cozi interminabile la sediile primariilor. Pentru ca asta nu era de ajuns, Ordonanta de Urgenta a Guvernului 148/2005, care a schimbat intregul sistem, are si foarte multe lacune. De exemplu, angajatorii care nu depun dosarele pentru indemnizatii la Directia de Munca, in timp util, nu sunt sanctionati in nici un fel. Astfel, mamele in cauza isi pierd venitul lunar, insa n-a impresionat pe nimeni acest lucru.

O alta neregula se refera la perioada de studii. Daca o tanara a devenit mama la scurt timp dupa ce a terminat facultatea si nu si-a luat licenta, nu primeste cele 8 milioane de lei vechi. Poate examenul de licenta nu a fost dat de persoana in cauza din motive obiective, insa legea nu ia in calcul acest lucru.

Pentru a simplifica lucrurile, conducerea Primariei Sectorului 2 a pus in functiune zece locatii pentru ca persoanele care vin sa depuna cererile si declaratiile sa nu mai stea la cozi. "Nu vreau sa vad nici o mama cu copilul in brate stand la coada. Am instruit personalul in asa fel incat sa nu apara nici o problema", a spus Neculai Ontanu, primarul Sectorului 2.

PROCEDURA. Prima data, parintii trebuie sa mearga la Directia Muncii, unde angajatorii depun dosarele pentru indemnizatii pentru a ridica un numar de inregistrare. Apoi, la Primarie depun cererea si declaratia pe propria raspundere ca mai beneficiaza de bani pentru copii.

Incepand cu 1 ianuarie 2006, beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului, in cuantum de 800 de lei (8 milioane de lei vechi), persoanele care au realizat, timp de 12 luni, in ultimul an anterior nasterii copilului, venituri profesionale supuse impozitului pe venit. Cererile si declaratiile pe proprie raspundere, insotite de documentele justificative, se depun la primaria pe raza careia solicitantul isi are domiciliul sau resedinta.

Persoanele care la data de 31.12.2005 se aflau in plata indemnizatiei pentru cresterea copilului reglementata de Legea nr. 19/2000 au obligatia sa depuna cerere si declaratie pe proprie raspundere la primaria de domiciliu in vederea continuarii platii.

×
Subiecte în articol: observator