x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Hidroelectrica începe probele pentru punerea în funcţiune a hidroagregatului 5 de la Stejaru

Hidroelectrica începe probele pentru punerea în funcţiune a hidroagregatului 5 de la Stejaru

de Redacția Jurnalul    |    25 Iul 2024   •   21:45
Hidroelectrica începe probele pentru punerea în funcţiune a hidroagregatului 5 de la Stejaru

Hidroelectrica (H2O), cel mai mare producător de energie din România, anunţă că hidroagregatul 5 din cadrul Hidrocentralei Stejaru a fost sincronizat cu sistemul energetic naţional, după finalizarea lucrărilor de retehnologizare şi primirea notificării de punere sub tensiune de la Delgaz Grid.

Proiectul de retehnologizare a fost iniţiat printr-un contract încheiat între Hidroelectrica şi Asocierea Romelectro – Litostroj Power Doo, lucrările fiind continuate ulterior de S.S.H. Hidroserv S.A., în urma rezilierii contractului iniţial, spun oficialii companiei.

Potrivit acestora, valoarea lucrărilor rămase de executat, realizate de Hidroserv, se ridică la aproximativ 19 milioane de lei.

„Modernizarea Hidrocentralei Stejaru este esenţială pentru creşterea eficienţei şi asigurarea continuităţii producţiei de energie curată. Ne concentrăm pe core business, iar retehnologizarea şi punerea în funcţiune a hidroagregatului 5 reprezintă un pas important în procesul de securizare a asset-urilor deja existente ale Hidroelectrica”, spune Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica, citat de Ziarul Financiar.

Hidrocentrala Stejaru, situată pe râul Bistriţa, la aproximativ 15 km de barajul Izvoru Muntelui, are o capacitate instalată de 210 MW, fiind cea mai mare hidrocentrală din ţară. Proiectul său a început şi a fost finalizat în anii 1950, iar centrala a fost pusă în funcţiune în 1960.

Barajul Izvoru Muntelui, asociat hidrocentralei, este un baraj de beton cu o înălţime de 127 metri şi o lungime de 435 metri. Lacul de acumulare format, cunoscut şi sub denumirea de Lacul Bicaz, are un volum de 1.230 milioane de metri cubi şi o suprafaţă de 32,6 km², fiind cel mai mare lac artificial din România.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: hidroelectrica stejaru probe