x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Hrebenciuc: Doresc sancţionarea lui Oprea, în primul rând prin retragerea sprijinului politic

Hrebenciuc: Doresc sancţionarea lui Oprea, în primul rând prin retragerea sprijinului politic

de Veronica Micu    |    12 Ian 2009   •   00:00
Hrebenciuc: Doresc sancţionarea lui Oprea, în primul rând prin retragerea sprijinului politic

Liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, a declarat, astăzi, înaintea şedinţei BPN, că îşi doreşte sancţionarea lui Gabriel Oprea pentru numirile de la MAI, în primul rând prin "retragerea sprijinului politic" pentru ministrul Administraţiei şi Internelor, informează Mediafax.



Întrebat înaintea şedinţei Biroului Permanent Naţional dacă îşi doreşte sancţionarea ministrului Administraţiei şi Internelor, Gabriel Oprea, pentru numirile în funcţie a secretarilor de stat dar şi a şefului DGIPI, Virgil Ardelean, Viorel Hrebenciuc a răspuns: "Da". În opinia liderului grupului PSD din Camera Deputaţilor, "retragerea sprijinului politic" ar trebui să se facă "în primul rând", în cazul lui Oprea.
Conducerea PSD se reuneşte, astăzi, în prima şedinţă din acest an, pentru a discuta situaţia creată ca urmare a numirilor făcute de ministrul de Interne Gabriel Oprea, unii lideri susţinându-l pe acesta, iar alţii, inclusiv Mircea Geoană, criticându-l pentru că nu s-a consultat cu partidul.
Oprea a anunţat, vineri, după şedinţa de Guvern, numirea chestorului de poliţie Virgil Ardelean, supranumit "Vulpea", la conducerea Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţiei Internă (DGIPI), precum şi a patru secretari de stat , respectiv pe Nicolae Moldovan, Mihai Viorel Fifor, Radu Stancu şi Cătălin Vrabie. Deciziile privind aceste numiri au fost semnate de către premierul Emil Boc. Sâmbătă, la videoconferinţa cu prefecţii, Oprea a anunţat din nou toate schimările făcute, iar într-o declaraţie de presă ulterioară a precizat că numirea secretarilor de stat s-a făcut pe criterii politice, însă ţinându-se cont de profesionalism şi că profesionalismul lui Virgil Ardelean nu a fost pus niciodată la îndoială. Liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat, însă, sâmbătă, că ministrul de Interne Gabriel Oprea a acţionat unilateral şi în afara disciplinei de partid prin numirile făcute la MAI, inclusiv cea a lui Virgil Ardelean. "Domnul Oprea a acţionat unilateral şi în afara disciplinei de partid şi a protocolului coaliţiei", a subliniat Geoană. Întrebat dacă există posibilitatea ca PSD să-i retragă sprijinul politic ministrului Oprea, Geoană a spus: "Nu pot comenta. Voi convoca forul statutar al partidului şi vom lua deciziile disciplinare necesare". "Din punctul nostru de vedere, numirile nu vor fi făcute decât după ce va exista o comunicare oficială, formală, sub semnătura preşedintelui PSD, către primul-ministru. Aceasta este procedura stabilită", a mai spus Geoană. Liderul social-democrat a afirmat că propunerile anunţate de către ministrul Gabriel Oprea nu au girul partidului şi că Virgil Ardelean nu a figurat pe lista PSD. Geoană a adăugat că, din punctul de vedere al mecanismului procedural de numire a secretarilor de stat, secretarii de stat numiţi de ministrul Gabriel Oprea "se află în afara disciplinei de partid şi în afara mecansimului protocolului de colaborare a coaliţiei PSD-PDL".
Articolul 18, alineatul 3 din Protocolul PDL-PSD prevede că "numirile în funcţie la nivel guvernamental se fac numai în baza propunerilor forurilor competente statutare ale celor două părţi, avându-se în vedere metoda de repartizare convenită".

×
Subiecte în articol: romania oprea