x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Hunedoara: Şcolile neautorizate, fără fonduri

Hunedoara: Şcolile neautorizate, fără fonduri

de Monalise Hihn    |    07 Aug 2009   •   00:00

În jur de 30% dintre unităţile de învăţământ din judeţul Hunedoara nu au autorizaţie sanitară de funcţionare. Cele mai multe dintre acestea se află în mediul rural. În judeţ sunt şcoli care funcţionează fără autorizaţie sanitară şi de zece ani.



Au mai rămas circa şase săptămâni până la debutul unui nou an şcolar şi situaţia unităţilor de învăţământ care nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare pare să rămână la fel ca anul trecut. În judeţ sunt 411 şcoli, iar 124 dintre acestea nu au autorizaţie sanitară de func­ţio­nare. La oraş sunt 28 de unităţi de învăţământ fără autorizaţii sanitare, în timp ce în mediul rural numărul lor se apropie de o sută. Cele mai multe sunt în Valea Jiului şi în Haţeg şi Brad.

LIPSA APEI CURENTE
Potrivit inspectorului general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, Alexandru Lăutaru, controalele efectuate de-a lungul timpului arată că principalele deficienţe pentru care nu s-au primit respectivele documente sunt: lipsa apei curente şi a grupurilor sanitare corespunzătoare, desfăşurarea orelor de curs în spaţii neadecvate, lipsa unor sobe corespunzătoare în sălile de curs şi a gardurilor împrejmuitoare ale unităţilor de învăţământ, lucrările de reabilitare nefinalizate, etc.

"Situaţia se moşteneşte de la an la an. Inspectoratul nu are niciun fel de competenţe în acest sens. Noi vom începe verificările după data de 15 august, însă nu putem decât să solicităm să se aloce fonduri. Există şcoli care funcţionează fără astfel de documente de 5, 6 sau chiar 10 ani", a declarat Lăutaru.
Directorul coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, Ioan Demeter, declară că şcolile sunt verificate după un anumit calendar, dar că în lipsa banilor nu se pot face prea multe lucrări. 

×
Subiecte în articol: scoala