x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iarna aceasta ninge cu… daruri

Iarna aceasta ninge cu… daruri

de Veronica Bectas    |    08 Dec 2011   •   18:18

P~n` la Cr`ciun, Mo[ul, elfii, renii [i toat` liota lui de prieteni lucreaz` pentru bucuria s`rb`torilor tale.

Nici nu a inceput bine decembrie [i deja \ncepem s` ne facem planuri pentru Cr`ciun. Unii mai vrednici au arvunit rotofeiul pentru c~rna]i, tob` [i alte m~nc`ruri tradi]ionale. Cei mai practici dau zor la t~rgurile de prin toat` ]ara \n c`utarea cozonacilor pufo[i [i a preparatelor ca la mama acas`. Oferta este at~t de generoas` \nc~t ai crede c` ne-am transformat \n Mo[ Cr`ciun. Mai lipse[te doar sacul. {i nu ne a[teapt` weekendul acesta doar t~rgurile, ci [i atelierele de crea]ie, ca s` ai parte de un Cr`ciun personalizat, c` tot e la mare c`utare. Coroni]e de Cr`ciun, calendare, juc`rii, decora]iuni, podoabe… Cu siguran]` \ns` cei mai ferici]i vor fi copiii. |i vor trimite scrisori Mo[ului, \l vor ajuta s` confec]ioneze juc`rii sau vor asculta pove[ti \n fapt de sear`, \n limba rom~n` sau german`. Vrem, nu vrem, atmosfera de s`rb`toare se insinueaz` \n casele tuturor. Pornim \n c`utarea bradului, alegem cadourile [i umplem mesele cu bucate. O lun` \ntreag` de decembrie care vine cu sacul plin.

Daruri.

Dac` portofelele sunt pline nu mai trebuie s` v` face]i nici o grij` [i trece]i cu curaj pragul t~rgurilor de Cr`ciun care se organizeaz` \n \ntreaga ]ar`. La T~rgul de Cadouri, deschis la Satu Mare p~n` la 23 decembrie, sunte]i invita]i s` cump`ra]i daruri de Cr`ciun, decora]iuni pentru brad [i dulciuri pentru cei mici. Dac` v` sim]i]i noroco[i cump`ra]i [i un bilet la tombol` c` nu [tii niciodat` ce-]i aduce… Cr`ciunul.

T~rgul de Cr`ciun “Vine Mo[ul \n Obor', deschis p~n` la data de 3 ianuarie, este o invita]ie adresat` bucure[tenilor de a experimenta \n avans magia S`rb`torilor. C`su]e de lemn unde negustorii v` \mbie cu dulciuri de tot felul, produse alimentare tradi]ionale, obiecte de artizanat [i cadouri originale. Nu vor lipsi demonstra]iile culinare, degust`rile de bun`t`]i ca pe vremea bunicilor, dar nici colindele.

|n Pia]eta Matei Corvin din Cluj a fost inaugurat anul acesta Satul lui Mo[ Cr`ciun. {i a[a cum era firesc, Mo[ul a venit cu mul]i brazi \mpodobi]i, numai buni de a[ezat \n casele rom~nilor, decora]iuni de interior [i exterior pentru o cas` de poveste [i un munte de dulciuri pentru pofticio[i. Bine\n]eles c` nu a uitat de cadouri! T~rgul de Cr`ciun Santa’s Village este deschis p~n` la data de 23 decembrie.

Duminic` se \ncheie \n Bucure[ti T~rgul Mo[ilor de Iarn` la Muzeul de Geologie, ultima [ans` pentru domni de a alege cadorurile mult r~vnite de doamne: cristale [i bijuterii.

Colinde [i pove[ti pentru cei mici afli la T~rgul “Arome de Cr`ciun' care continu` \n Bucure[ti p~n` \n ultima zi din an. Iar pentru ca toat` lumea s` fie fericit`, organizatorii v` invit` s` gusta]i turt` dulce, ciocolat` de cas`, halvi]` [i covrigi calzi. P`rin]ii [i bunicii vor putea alege cadoul potrivit fiec`rui membru al familiei, inclusiv obiecte handmade sau de artizanat.

O poz` inedit` \ntr-un glob de Cr`ciun. La propriu. Ie[enii se pot fotografia \mpreun` cu familia sau prietenii \n interiorul unui glob de z`pad` uria[. P~n` la 23 decembrie ei vor sim]i cu adev`rat cum este s` prive[ti lumea din spatele oglinzii.

Ateliere.

Artistul plastic Cristina Simona Marian v` invit` la Bucure[ti, 11 [i 18 decembrie, s` participa]i la un atelier de crea]ie ce va recompune “Calendarul Dorin]elor 2012'. 4 anotimpuri, 4 buzunare decorate cu inspira]ie [i imens mai multe dorin]e care-[i caut` \mplinire. Calendarul poate fi un inedit cadou pentru cei dragi.

Doar duminic` [i joi, cei care simt c` anul acesta Cr`ciunul trebuie s` fie altfel, se pot \nscrie la un atelier de crea]ie de coroni]e. Toate materialele sunt puse la dispozi]ie de c`tre organizatori, iar participan]ii trebuie s` vin` doar cu un sac plin cu imagina]ie. Evenimentul este organizat \n Bucure[ti, \n incinta unei cafenele.

Se pare c` la Cluj Mo[ul are nevoie de ajutoare, c`ci p~n` la 23 decembrie trebuie s` umple sacul cu juc`rii. Copiii care vor s` dea o m~n` de ajutor sunt a[tepta]i \n Pia]eta Matei Corvin pentru a participa al`turi de Mo[ Cr`ciun [i elfii s`i la atelierele de crea]ie. Cei mai vrednici dintre ei vor primi titlul de “Ajutor al lui Mo[ Cr`ciun'. Indiferent de talent \ns`, fiecare micu] va putea s`-i scrie Mo[ului. |n pia]` a fost instalat` o cutie po[tal` pe care doar Mo[ul o poate deschide.

La Sibiu continu` p~n` s~mb`t` Weihnachtsspezial sau Maratonul pove[tilor pentru cei mici [i cei mari. Un program interactiv de dou` ore \n care cuvintele [i imaginile vor reconstrui universul magic al Cr`ciunului.

Arte.

5 (arte) \n cinci (zile) este un eveniment inedit organizat \n Bucure[ti, la Biblioteca Central` Universitar`. Institutul Cultural Rom~n le propune amatorilor de art` filme, grafic`, pantomim`, concerte de chitar`, percu]ie, colinde, lecturi [i dezbateri.

“Lumin` pentru suflet' este titlul expozi]iei de icoane pe lemn [i pe sticl` deschis` la Cluj p~n` la data de 14 decembrie. |n Sala expozi]ional` din Bastionul Croitorilor \[i vor expune lucr`rile Cristina [i R`zvan Prunean.

Bucure[tenii sunt invita]i s` treac` pragul celei de-a doua edi]ii a Salonului de Iarn`, eveniment ce se desf`[oar` p~n` \n primele zile ale lunii ianuarie. La Galeria Orizont vor fi expuse obiecte de ceramic`, sticl`, metal [i textile realizate de arti[ti profesioni[ti din \ntreaga ]ar`.

Stiri

E iarn` [i pentru bebelu[i

Ultima edi]ie din acest an a T~rgului Baby Expo se desf`[oar` timp de patru zile (8-11 decembrie) la Sala Polivalent` din Bucure[ti. Ca de fiecare dat` p`rin]ii sunt a[tepta]i s` vin` cu cei mici pentru c`-i a[teapt` multe surprize. Competi]ia bebelu[ilor care merg de-a bu[ilea, Piticii sportivi- C`]`rare, Echilibru, Cobor~re [i de-a Rostogolul, lec]ii de gimnastic` [i de dans pentru bebelu[i, spa]ii de joac`, restaurant cu meniuri pentru copii. De asemenea, la t~rg vor fi expuse articole pentru nou n`scu]i, jocuri [i juc`rii, \mbr`c`minte [i \nc`l]`minte, produse alimentare [i de igien`. Pentru ca cei mici s` se simt` r`sf`]a]i \n fiecare zi din an, p`rin]ii pot alege la Sala Polivalent` cea mai bun` gr`dini]`, centru medical sau organizator de petreceri. (Tudor Cire[)

Cafea

Timp de trei zile, 9-11 decembrie, se desf`[oar` la Cluj Competi]ia Regional` de Barista, ocazie pentru cei mai buni profesioni[ti de a-[i dovedi talentul, calific~ndu-se astel la etapa na]ional`. Concursul cuprinde trei sec]iuni: WBC (World Barista Championship), Latte Art [i Coffee in Good Spirits (Irish Coffee). (Tudor Cire[)

Lego

Fiecare copil \[i exerseaz` \n copil`rie talentul de cosntructor, \ncep~nd cu doar c~teva cuburi de lemn [i continu~nd cu ingenioasele piese Lego. Uneori fascina]ia pentru ele r`m~ne la fel de puternic` chiar [i cu trecerea anilor. Vis`torilor le este adresat` Expozi]ia anual` de iarn` a pasiona]ilor Lego, deschis` la Cluj \n cadrul Muzeului Etnografic al Transilvaniei \ntre 6 [i 11 decembrie. Toate construc]iile, grupate sub temele arhitectur`, urbanism, energie verde, naviga]ie sau Cr`ciun sunt realizate din piese Lego. (Tudor Cire[)


Tombol`

Dou` mari centre comerciale din Bucure[ti s-au al`turat cauzei sportivilor cu dizabilit`]i intelectuale din cadrul Special Olympics. Astfel, p~n` la data de 18 decembrie pot fi cump`rate bilete la tombola ce are ca premii obiecte personale donate de persoane publice (microfonul de scen` al lui Horia Brenciu, un tricou cu autograful fostei gimnaste Andreea R`ducanu sau un tricou semnat “Vreau o ]ar` ca afar`' semnat de to]i membrii trupei Vunk). De asemenea, \n aceast` perioad` persoanelor cu dizabilit`]i locomotorii le vor fi puse la dispozi]ie c`rucioare electrice pentru o sesiune de shopping confortabil` [i pl`cut`. (Tudor Cire[)


Eco-handmade

Const`n]enilor le este propus un nou concept: Cr`ciunul verde. Un T~rg de produse eco-handmade (10-11 decembrie), unde, pe l~ng` expozi]ia de obiecte lucrate manual, vor avea loc parade de costume eco pentru copiii de gr`dini]` [i [coal` general`, concurs de scenete eco pentru elevii claselor V-XII si concerte de muzic` folk. (Tudor Cire[)

Festival

Continu` la Ia[i p~n` la 10 decembrie Festivalul interna]ional de teatru studen]esc “Zilele Teatrului Ludic'. Conform programului, vineri vor fi prezentate piesele “Ultimul Godot', “22 (Dou`zeci[idoi)', Norway. Today', “Sulamita' [i “Poem irlandez pentru vioar` [i suflet'. Festivalul se va \ncheia s~mb`t` cu “Tabloul', “A[tept~nd', “Factorul uman', “Pantalone \ndr`gostit' [i “Ultima \mbuc`tur` din … dragoste'. (Tudor Cire[)

Cadouri de[tepte

T~rgul C`rture[tilor v` propune ca de fiecare dat` altfel de cadouri “sclipitoare'. Albume de art`, c`r]i de bucate, c`r]i pentru copii, muzic`, filme, vinuri, ceaiuri rafinate [i accesorii pentru preg`tirea lor, por]elanuri, instrumente de scris, podoabe, delicatese pentru gurmanzi, accesorii vestimentare, fotografii \n serii limitate, bijuterii sau decora]iuni creative. (Tudor Cire[)

T~rgul }`ranilor

Nu departe de gura de metrou din sta]ia Dristor 2, p~n` \n Ajunul Anului Nou, se desf`[oar` T~rgul }`ranilor. Vin din Maramure[, Prahova, Ilfov, Sibiu [i din alte p`r]i ale ]`rii, \nc`rcate de tradi]ie, s` aduc` \n Capital` toate bucatele specifice s`rb`torilor. Nu vor lipsi preparatele din carne de porc – de la c~rna]i la tob`, de la [unc` afumat` la [orici [i de la caltabo[i la jum`ri – dar [i alte produise tradi]ionale sunt la \nsdem~na cump`r`torilor: br~nzeturi de tot felul, ca la st~nile rom~ne[ti din munte, p`str`v la cobz`, pl`cinte cre]e, ]uic` munteneasc` [i p`linc` ardeleneasc` [i-un vin zglobiu, stors din strugurii din podgoriile Dealului Mare. (Tudor Cire[)

×
Subiecte în articol: moş crăciun daruri culinar targuri