Unul din cele mai afectate oraşe din ţară, în caz de calamitate, ar fi chiar Bucureştiul. Din cauza clădirilor vechi, a străzilor aglomerate, dezastrul ar fi iminent.
Însă ideea simplă, dar genială a unor oameni de ştiinţă francezi ne-ar putea salva.
Cercetătorii conduşi de Sebastien Guenneau de la Universitatea Aix-Marseille şi de la Centrul Naţional pentru Cercetări Ştiinţifice (CNRS) au anunţat rezultate promiţătoare cu o simplă reţea de puţuri subţiri (0,32 m diametru) cu adâncimea de 5 metri. Acestea reflectă cele mai distructive unde seismice, cele de suprafaţă (cunoscute şi sub numele de unde Rayleigh) şi le fac să se anuleze între ele.
Experimentul pe scară largă al francezilor şi-a dovedit deocamdată eficacitatea procedurii pentru o sursă acustică de 50 Hz. Ei au folosit un grid de 5 x 3 puţuri plasate la 1,73 m distanţă unul de altul şi declară de la bun început limitările construcţiei lor: aceasta poate atenua doar unde cu frecvenţa de 50 Hz şi geometria grid-ului produce concentrări ale undelor în zone în care anterior efectele seismului nu ar fi fost atât de grave.
Însă o construcţie mai complexă ar putea schimba datele problemei. Dacă autorităţile de la noi ar fi deschise spre astfel de măsuri de prevenire a dezastrelor naturale, sute de mii de vieţi ar fi puse la adăpost.
Sperăm că aceste proiecte îndrăzneţe vor putea ajunge în mâinile cui trebuie.
Citește pe Antena3.ro