x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Încătuşat, Shimon Naor se întoarce în România

Încătuşat, Shimon Naor se întoarce în România

de Violeta Fotache    |    29 Iul 2010   •   00:00
Încătuşat, Shimon Naor se întoarce în România

Curtea de Apel din Paris a decis definitiv să-l predea autorităţilor române pe Simen Herşcovici, alias Shimon Naor, celebrul traficant de arme fugit din România în urmă cu 11 ani, după ce a fost eliberat în mod "miraculos" de instanţa de judecată.



Reamintim că Shimon Naor a fost arestat de autorităţile române la 25 august 1999, dar după cinci luni şi zece zile de arest preventiv el a fost eliberat din "motive procedurale" cauzate de şpăgile livrate pentru a scăpa.
La scurt timp după eliberare, Naor a fugit din România, cu destinaţia Israel, iar avocata care l-a reprezentat, Lidia Peter, şi magistraţii implicaţi fraudulos în eliberarea lui (procurorul Cristian Bojingă şi judecătorii Rodica Fesiuc şi Valentino Acatrinei) au fost acuzaţi, judecaţi şi condamnaţi pentru corupţie.

Ministerul român de Justiţie ne-a precizat miercuri că a fost informat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel din Paris la 27 iulie a.c. despre verdictul definitiv privind extrădarea lui Shimon Naor în România. "Predarea efectivă urmează să se efectueze prin intermediul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională - Biroul Internaţional Interpol din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, care a fost anunţat în acest sens în aceeaşi zi, fiind informată, totodată, conform legii şi instanţa de executare".

Simen Herşcovici, alias Shimon Naor, a fost pus în urmărire internaţională pentru a-şi executa restul de pedeapsă la care a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti în februarie 2006, pentru comiterea mai multor infracţiuni legate de livrarea frauduloasă de armament în ţări supuse embargoului. Potrivit Ministerului Justiţiei, Shimon Naor (în vârstă de 60 de ani), cu dublă cetăţenie (română şi israeliană), mai are de executat 10 ani, 6 luni şi 20 de zile din pedeapsa de 11 ani pe care a primit-o pentru comiterea infracţiunilor de fals, uz de fals, contrabandă şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Concret, după ce a fost judecat în lipsă, Shimon Naor a fost condamnat pentru că - în calitate de reprezentant în România al Societăţii Orient Energy Agencies & Services Ltd din Israel, firmă ce avea contracte legale cu furnizorii români Romtehnica, Ratmil şi Arsenalul Armatei - a falsificat certificatele de destinaţie pentru a obţine de la autorităţile române licenţe pentru export de armament şi muniţie, produse strategice care au ajuns în final în ţări asupra cărora fusese impus embargo asupra livrărilor de armament, respectiv Nigeria şi Eritreea. Alături de Naor au fost judecaţi şi condamnaţi Ion Menciu - director general al companiei aeriene "Acvila Air Romanian Carrier", cetăţeanul moldovean Ion Busuioc - reprezentantul societăţii Loratel Trading Ltd din Limasol - Cipru şi Jeni Măntescu - şeful reprezentanţei din România a Societăţii Orient Energy Agencies & Services Ltd. Aceştia au fost acuzaţi de complicitate la contrabandă, fals şi complicitate la nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

După patru ani de urmărire internaţională în baza mandatului emis de Tribunalul Bucureşti încă din februarie 2006, Shimon Naor a fost arestat în Franţa de Interpol Paris la 7 mai 2010. Au fost informate autorităţile române competente, care la data de 8 mai au transmis părţii franceze, prin intermediul Biroului Naţional Interpol Bucureşti, traducerea mandatului european de arestare emis pe numele lui Shimon Naor. Acest mandat european de arestare a fost emis abia în octombrie 2009, când existau informaţii că fugarul s-ar afla pe teritoriul european.
Până la închiderea ediţiei, Biroul Naţional Interpol nu deţinea detalii cu privire la ziua şi ora aterizării fugarului pe tărâmul românesc.

×
Subiecte în articol: observator