x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Inceputuri - Crestinismul romanesc

Inceputuri - Crestinismul romanesc

de Loreta Popa    |    19 Feb 2006   •   00:00
Inceputuri - Crestinismul romanesc

Se spune ca Apostolul Andrei este cel care a adus lumina credintei in Mantuitorul Iisus Hristos pe meleagurile romanesti.
De multe ori lumea s-a intrebat de unde stim cu exactitate aceste lucruri. Episcopul Eusebiu al Cezareei Palestinei (265 - 339/40), cel mai de seama istoric crestin al veacurilor primare, scria in Istoria bisericeasca alcatuita de el ca Apostolul Andrei a propovaduit crestinismul si in Dacia Pontica, viitoarea provincie Scythia Minor: "Cand Sfintii Apostoli si ucenici ai Mantuitorului nostru s-au raspandit peste tot pamantul locuit, Toma, dupa spusele traditiei, a luat (spre evanghelizare) tara parsilor (persilor), Andrei - Scythia, Ioan - Asia, unde si-a petrecut toata viata pana ce a murit in Efes; Petru a predicat iudeilor imprastiati in Pont, Galatia, Bitinia, Capadocia si Asia... Ce sa mai spun de Pavel, care, dupa ce a predicat Evanghelia lui Hristos de la Ierusalim pana in partile Iliriei, a suferit martiriul la Roma, sub Nero?

Acestea sunt spuse intocmai de Origen, in cartea a III-a a Comentariilor sale la Geneza". In cartea "Izvoarele Crestinismului Romanesc", aparuta la Editura Arhiepiscopiei Tomisului 2003, si geograful grec Strabon, in lucrarea sa "Geografia", intelegea prin Scythia tot Dobrogea de azi sau Scythia Minor. Iar in Doctrina syriaca a Apostolilor se arata ca teritoriile evanghelizate de Sfantul Apostol Andrei sunt: "Niceea, Nicomidia, Bithinia si... Gothia", sub numele din urma "trebuie sa intelegem regiunea de est a Daciei Carpatice".

×
Subiecte în articol: credinta