x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Inspectoratele cer o nouă legislaţie ISU

Inspectoratele cer o nouă legislaţie ISU

de Diana Scarlat    |    12 Noi 2015   •   12:54
Inspectoratele cer o nouă legislaţie ISU
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Şcolile au nevoie, conform legii, de autorizaţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, doar dacă sunt construcţii noi sau dacă se realizează unele reparaţii. Controale se fac, dar nici ISU, nici primăriile nu au o situaţie clară a stării de funcţionare a clădirilor.

Primăriile nici măcar nu şi-au pus problema, până acum, că ar trebui să existe controale de autorizare periodice. Legea 307/2006, modificată anul acesta, privind apărarea împotriva incendiilor, prevede necesitatea de a se obţine autorizaţie de la ISU doar pentru clădirile noi sau pentru cele care suferă modificări. „Pentru grădiniţe şi pentru şcolile nou-construite, noi am obţinut autorizaţiile, conform legii, dar nu este nevoie de autorizaţii ISU pentru cele vechi, deja funcţionale”, explică primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea. În urma scandalului autorizaţiilor, inspectoratele şcolare încearcă să se organizeze pe termen lung, pentru că nici ISU, nici primăriile nu au o situaţie clară a numărului de autorizaţii. „Legea trebuie actualizată. Noi avem şi clădiri mai vechi de un secol. ISU verifică cel puţin o dată, la începutul anului şcolar, şi se face un proces-verbal cu privire la prevenire. Autorizarea este altceva. În Capitală, toate şcolile şi grădini¬ţele au fost controlate de ISU, dar autorizarea ar trebui să fie reîn¬noită, conform unei legislaţii noi”, a precizat, pentru Jurnalul Naţional, inspectorul Marian Banu, purtă¬torul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti. În Capitalei, cel puţin un sfert dintre instituţiile de învăţământ sunt expertizate seismic şi autorizate ISU, acolo unde Primăria Generală a făcut reparaţii.

Primăriile ar trebui să bugeteze expertizele pentru verificarea şi rezolvarea neregulilor în şcolile şi spitalele pe care le administrează.
Inspectoratele şcolare sunt asaltate de primării, de o săptămână, pentru a se face verificări, în urma scandalului provocat de tragicul incendiu din Clubul Colectiv.

×