x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Instanţa anulează cauţiunea de 1,5 milioane lei pe care trebuia să o plătească Piedone

Instanţa anulează cauţiunea de 1,5 milioane lei pe care trebuia să o plătească Piedone

08 Ian 2016   •   14:59
Instanţa anulează cauţiunea de 1,5 milioane lei pe care trebuia să o plătească Piedone

Tribunalul Bucureşti a decis vineri să revoce măsura controlului judiciar pe cauţiune dispusă de procurorii DNA în cazul fostului primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, în dosarul privind tragedia de la clubul Colectiv.

Judecătorii au admis vineri o plângere a lui Piedone la decizia DNA din 18 decembrie 2015, prin care s-a dispus controlul judiciar şi plata unei cauţiuni de 1,5 milioane lei, decizia fiind definitivă.

La mijlocul lunii decembrie, DNA a decis că fostul edil trebuie să plătească o cauţiune de 1,5 milioane lei, iar pe 29 decembrie 2015 acesta a depus drept garanţie un imobil şi vehicule de epocă.

Ulterior, el a atacat ordonanţa procurorilor în instanţă, având câştig de cauză.

Iniţial, Cristian Popescu-Piedone a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiei de funcţionare pentru clubul Colectiv. Ulterior, procurorii l-au anunţat că au extins urmărirea penală şi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale în cazul său pentru fals intelectual şi abuz în serviciu.

Potrivit DNA, în perioada 12 noiembrie 2014 - 30 ianuarie 2015, Piedone şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind apărarea împotriva incendiilor, prin aceea că a emis un acord şi o autorizaţie de funcţionare necesare desfăşurării activităţii de către o societate comercială (alta decât SC Colectiv Club SRL).

Pentru a autoriza funcţionarea acestei societăţi, Piedone a emis documentele administrative (acordul şi autorizaţia de funcţionare), prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că firma respectivă îndeplinea cerinţele legale necesare avizării.

Piedone a fost arestat preventiv pe 7 noiembrie 2015 împreună cu două funcţionare din Primăria sectorului 4 - Aurelia Iofciu, şef Serviciu autorizări comerciale, şi Luminiţa Larisa Ganea, funcţionar în cadrul aceluiaşi serviciu, ambele fiind acuzate de complicitate la abuz în serviciu, însă ulterior cei trei au fost eliberaţi.

Conform DNA, în calitate de primar, Piedone şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, constând în încălcarea dispoziţiilor legale privind apărarea împotriva incendiilor, prin aceea că a emis acordul de funcţionare 3909/14.01.2015 şi autorizaţia de funcţionare 369/14.01.2015 necesare desfăşurării activităţii de către SC Colectiv Club SRL, la punctul de lucru din strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4, Bucureşti.

Prin aceasta, fostul edil a cauzat vătămarea drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Primăriei, în urma cărora reprezentanţii SC Colectiv Club, care au putut desfăşura activităţi de alimentaţie publică, au obţinut un folos necuvenit în cuantum de 62.298 lei, arată anchetatorii.

Procurorii susţin că, pentru a autoriza funcţionarea, Cristian Popescu-Piedone a emis cele două acte administrative prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că SC Colectiv Club SRL ar fi îndeplinit cerinţele legale necesare avizării.

În acelaşi timp, funcţionarele Aurelia Iofciu şi Luminiţa Ganea l-au sprijinit pe primar în emiterea celor două acte administrative, prin întocmirea, respectiv avizarea documentelor.

×
Subiecte în articol: cristian popescu-piedone cauţiune