x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Integrarea ucrainenilor: 50% dintre ei vor să se angajeze sau să-și deschidă o afacere în România

Integrarea ucrainenilor: 50% dintre ei vor să se angajeze sau să-și deschidă o afacere în România

de Redacția Jurnalul    |    28 Feb 2024   •   21:30
Integrarea ucrainenilor: 50% dintre ei vor să se angajeze sau să-și deschidă o afacere în România
Sursa foto: Hepta

50% dintre ucrainenii rămași în România afirmă că vor să se angajeze ori să-și deschidă o afacere, potrivit World Vision România, care anunță lansarea unui program prin care 1.200 de adulți ucraineni, solicitanți de azil și români vor fi sprijiniți să-și găsească un loc de muncă.

Conform unui comunicat al organizației, aproape 4 milioane de ucraineni au tranzitat teritoriul României în ultimii doi ani de război. Dintre aceștia, 157 de mii au cerut o formă de protecție legală, iar la începutul lunii februarie 78.743 de ucraineni erau prezenți în țara noastră.

Dintre cei care rămân pe teritoriul României, 39% spun că doresc să se angajeze în România, în timp ce 11% ar vrea să-și deschidă o afacere în țară. Alți 48% spun că vor să se întoarcă în Ucraina după terminarea conflictului, potrivit unei analize realizată de FONPC și citată de WVR.

Dintre cei care au un loc de muncă, între 25 și 30% lucrează online (la distanță) pentru locurile de muncă pe care le au în Ucraina, iar în jur de 16% sunt integrați pe piața muncii din România, conform estimărilor UNHCR de anul trecut.

Fundația World Vision România, în colaborare cu Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov și cu sprijinul financiar al UNHCR România, lansează proiectul „Protecția și incluziunea socio-economică a refugiaților și solicitanților de azil în România”.

Proiectul se desfășoară până în decembrie 2024 și își propune să faciliteze incluziunea socială și economică pentru 1200 de tineri și adulți, refugiați ucrainieni, solicitanți de azil și români persoane vulnerabile din București și cinci județe (Brașov, Cluj, Constanța, Iași și Suceava), pe piața muncii din România. Dintre aceștia, 80% sunt refugiați ucraineni sau solicitanți de azil, iar 20% sunt români.

Activitățile proiectului includ servicii de informare, consiliere, antreprenoriat și mediere profesională, cursuri de limbă română, facilitare pentru participarea la târguri cu locuri de muncă, suport pentru echivalarea studiilor, sesiuni de coaching și asistență pentru dezvoltare de mici afaceri, acordarea de granturi pentru susținerea inițiativelor antreprenoriale sau acordarea de vouchere suport pentru stimularea integrării pe piața muncii.

Complementar, adulții beneficiarii ai proiectului care au copii în îngrijire și sunt în căutarea unui loc de muncă vor avea prioritate pentru accesarea gratuită a serviciile socio-educaționale pentru copii în centrele Happy Bubble derulate de World Vision România în locațiile București, Iași, Suceava, Cluj și Constanța.

„Confruntându-ne cu provocări semnificative în integrarea refugiaților ucraineni și a solicitănților de azil pe piața muncii și în sistemul de învățământ din România, ne concentrăm eforturile pe depășirea barierelor lingvistice, recunoașterea și echivarea competențelor profesionale și adaptarea procesului de învățare pentru a răspunde nevoilor celor mai vulnerabile persoane. Prin toate proiectele noastre, oferim nu doar un suport tangibil pentru accesul la muncă și la educație, ci și consiliere la fiecare pas pentru a asigura o tranziție lină și o integrare de succes în societatea noastră”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

„Imediat după sosirea lor în România, majoritatea refugiaților au sperat să se întoarcă acasă cât mai repede posibil. Doi ani mai târziu, vedem eforturile lor de a-și reconstrui viața aici, până când se vor putea întoarce acasă în siguranță. Găsirea unui loc de muncă este o parte esențială a restabilirii normalității, de aceea, lucrăm îndeaproape cu autoritățile și cu parteneri precum World Vision pentru a susține facilita accesul refugiaților si al persoanelor vulnerabile din comunitățile gazdă, la cursuri de limba română, servicii de integrare pe piața muncii și sprijinirea inițiativele antreprenoriale”, a spus Pablo Zapata, reprezentantul UNHCR in România.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ucraineni romania afacere