x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Interesele mobiliare: Scandal la Capitală

Interesele mobiliare: Scandal la Capitală

de Monica Andrei Capatos    |    30 Sep 2008   •   00:00
Interesele mobiliare: Scandal la Capitală

Sala de şedinţă a Consiliului General. Un ring de box. Un loc unde consilierii generali, împărţiţi pe găşti, în funcţie de culoarea politică, s-au certat ca la uşa cortului, timp de patru ore, cu primarul general, Sorin Oprescu. Punctul culminant a fost validarea Comisiei de Urbanism.



Sala de şedinţă a Consiliului General. Un ring de box. Un loc unde consilierii generali, împărţiţi pe găşti, în funcţie de culoarea politică, s-au certat ca la uşa cortului, timp de patru ore, cu primarul general, Sorin Oprescu. Punctul culminant a fost validarea Comisiei de Urbanism.
Pentru că varianta propusă de Sorin Oprescu nu includea şi arhitecţi din cercul lor de interese, consilierii PD-L au retras  proiectul de pe ordinea de zi.

Ora 13:00
Consilierii generali au început să vină, unul câte unul, plictisiţi, afişând şi de data asta un aer de superioritate şi de lehamite, de parcă cineva i-ar fi obligat să vină la o şedinţă, plătită din bani publici, taman într-o zi de luni. Până s-au salutat şi s-au aşezat a mai trecut o jumătate de oră. Doar erau 49 în sală. N-a trecut mult şi a început scandalul. Primul subiect controversat a fost ordinea de zi a şedinţei de consiliu. Ceea ce se discutase înainte de întrunire nu mai rămăsese valabil, proiectele negociate nu mai erau susţinute de unele grupuri, şi tot aşa. "Încercăm de trei luni să facem o ordine de zi care să cuprindă problemele Capitalei.
Constat, cu o jumătate de oră înainte, că despre o serie de hotărâri nu se ştie nimic, deşi au fost discutate cu liderii de partide. Mă refer la hotărârea privind tarifele la energie termică", a spus Oprescu. Replica a venit imediat din partea preşedintelui de şedinţă, Călin Murg (PD-L): proiectul n-a ajuns la comisii. Şi punct.

Ora 14:00
Subiectul a fost uitat repede, ceea ce se anunţa părea mult mai palpitant. În spatele sălii de şedinţă atmosfera era asemănătoare unui miting. Câţiva membri ai organizaţiilor neguvernamentale semnatare ale Pactului pentru Bucureşti au simţit nevoia să protesteze faţă de alegerea Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism, propunere venită din partea primarului general. Ei au susţinut că Sorin Oprescu, semnatar al pactului, ar fi promis că va numi în comisie şi un reprezentant al societăţii civile, ceea ce nu se întâmplase.
"În cadrul acestei comisii îşi vor găsi locul şi urbanişti şi reprezentanţi ai învăţământului, sănătăţii, un sociolog, pentru că asta va însemna aprobarea unor proiecte de urbanism în Bucureşti. Vă asigur că am respectat legea în această privinţă", a adăugat primarul Oprescu, precizând că în trecut Comisia de urbanism "asculta de algoritmul politic". Comisia propusă spre validare este compusă din: Constantin Enache şi Dorin Ştefan, care au făcut parte şi din vechea comisie, Sorin Gabrea, care va fi preşedintele comisiei, Dan Şerban, Bogdan Bogoescu, Tiberiu Florescu şi Mircea Ochinciuc.
Aceasta are rolul de a aviza toate Planurile Urbanistice Zonale, acum poate că înţelege toată lumea de ce spiritele s-au încins pe acest subiect. Fosta comisie a fost deja desfiinţată de edilul Oprescu, un alt motiv pentru care în special consilierii PD-L erau supăraţi. În final, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi, iar Oprescu a promis că la următoarea şedinţă va veni cu aceeaşi componenţă a comisiei. "Nici unul din PUZ-uri nu va mai fi supus aprobării până când această comisie nu va fi validată", a mai spus Oprescu.

Ora 15:00
Au urmat interpelările. Diverşi consilieri au simţit nevoia să-l întrebe pe Oprescu despre nişte subiecte pe care în mandatul trecut le-au ignorat.
A fost ridicată, culmea, de un consilier PD-L, partid ce l-a susţinut pe Virgil Cârstea, fostul şef al parcurilor şi lacurilor, problema teraselor din Herăstrău. La fel s-a pus şi problema traficului, fiind acuzat primarul general că a blocat lucrările. "Terasele fără autorizaţie au fost desfiinţate, celelalte au fost vândute de fostul director de la lacuri şi parcuri. Referitor la drumuri, vreau să spun că sunt ordine de plată de 52 de milioane de euro, iar când am întrebat constructorul, mi-a răspuns că aşa i s-a dat dispoziţie. N-o să plătesc astfel de
facturi. Nu mi-e frică, sunt vaccinat de măgărir", a spus Oprescu.

Ora16:00
S-au votat între ei în diferite comisii şi comitete.

×
Subiecte în articol: observator oprescu