x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Internat cu forţa de procurorul Ţuluş

Internat cu forţa de procurorul Ţuluş

09 Iun 2014   •   20:25
Internat cu forţa de procurorul Ţuluş
Sursa foto: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto
Un fost grefier-şef acuză abuzurile DNA în urma cărora a fost spitalizat la Psihiatrie şi a fost revocat din funcţie
Un fost angajat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) acuză că este victima unui abuz comparabil cu cel comis în cazul lui Adrian Zglobiu, bărbatul care a fost spitalizat cu forţa după ce l-a scuipat pe preşedintele Traian Băsescu. Sancţionat disciplinar cu excluderea din DNA, Nicolae Clivet a depus plângere la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi i-a trimis preşedintei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Livia Stanciu, o scrisoare în care a acuzat fosta conducere a DNA că ar fi ordonat, în decembrie 2012, internarea sa nevoluntară la Spitalul de Psihiatrie “Dr. Alexandru Obregia”, acţiune soldată cu revocarea din funcţia de grefier şef al Serviciului de combatere a macrocriminalităţii economico-financiare: “La data de 5 decembrie 2012, soţia mea a fost chemată în biroul procurorului şef al Secţiei a II-a (n.r. – la acea vreme, Doru Ţuluş) şi, încadrată de doi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DNA, i s-a spus să semneze o declaraţie prin care să-şi dea acordul cu privire la internarea mea. Nu a semnat. După aproximativ o oră, am fost reţinut de doi subofiţeri de poliţie din cadrul MI care erau înarmaţi şi care mi-au spus că au ordin de la conducerea DNA pentru a mă reţine. Nu mi s-a prezentat nici până astăzi vreun act care să justifice reţinerea mea. Nu mi-am dat acordul cu privire la internarea mea, nici eu şi nici soţia mea, care a cerut să fiu lăsat liber. Conducerea Spitalului de Psihiatrie «Dr. Obrgia» avea obligaţia, conform legii, să prezinte dosarul la Judecătorie în 24 de ore, ceea ce nu s-a întâmplat. Am fost privat de libertate în mod ilegal. Am fost diagnosticat cu ciclotimie – boala care nu justifică internarea nevoluntară. Acest diagnostic a fost pus în condiţiile în care mi s-au încălcat drepturile prevăzute de Constituţie. Nu am avut nicio manifestare violentă care să justifice internarea mea forţată”, povesteşte fostul grefier-şef.

Ridicat din sediul DNA
Din documentele remise publicaţiei Lumeajustitiei.ro şi ataşate la finalul articolului reiese că Nicolae Clivet a fost revocat din funcţia de grefier şef al Serviciului de combatere a macrocriminalităţii economico-financiare din DNA, la 17 decembrie 2012, pe baza unor referate întocmite de trei colege. În decizia DNA de revocare din funcţie s-a reţinut că acesta ar fi avut “o atitudine neprincipială faţă de doamna grefier (...), pe care a deranjat-o în mod repetat, atât în timpul serviciului, cât şi după orele de program, cu numeroase telefoane, pentru a-i transmite acesteia sentimentele sale”. Patru zile mai târziu, la 21 decembrie 2012, Nicolae Clivet a fost repartizat la Serviciul de registratură, grefă şi relaţii cu publicul al DNA, pentru ca ulterior, la 18 iulie 2013, să fie exclus din parchet. Toate acestea, în contextul în care, în perioada 5-19 decembrie 2012, a fost internat nevoluntar la Spitalul de Psihiatrie “Dr. Alexandru Obregia” din Bucureşti, acolo unde, potrivit propriilor declaraţii, a fost dus după ce a fost ridicat din sediul DNA de doi politişti înarmaţi care şi-au justificat acţiunea susţinând că au “ordin de la conducerea DNA”. În biletul de ieşire din spital se arată că fostul grefier a fost internat cu diagnosticul ciclotimie (tulburare manifestată prin alternarea stărilor de depresie cu bună dispoziţie), fiind externat în stare “ameliorat”. La ieşirea din spital, medicul curant i-a prescris tratament cu medicamente care se administrează cu precădere bolnavilor de Parkinson şi de epilepsie.

Ţuluş ar fi ordonat internarea forţată
Fostul grefier şef serviciu de la DNA pune pe seama unor grave abuzuri atât internarea sa într-un spital de boli mintale fără ca el sau familia să-şi dea acordul, cât şi excluderea din DNA, iar întregul caz a ajuns la Parchetul General şi la preşedinta ICCJ, Livia Stanciu. În plus, a acuzat conducerea spitalului de încălcarea obligaţiei legale de a înainta decizia de internare nevoluntară, în termen de 24 de ore, Judecătoriei Sectorului 4. Nicolae Clivet a depus plângere la Parchetul General, la 14 octombire 2013, în legătură cu “abuzurile săvârşite de Direcţia Naţională Anticorupţie” la adresa sa. Fostul grefier a acuzat conducerea DNA, asigurată la acea vreme de Laura Oprean, şi în mod direct pe şeful Secţiei a II-a penale de atunci, procurorul Doru Ţulus, care, potrivit afirmaţiilor celor doi politişti care l-au ridicat pentru a-l duce la spital, ar fi ordonat internarea sa forţată. Plângerea a fost însă respinsă, soluţia fiind menţinută la 16 aprilie 2014, de procuroarea Camelia Sutiman, şefa Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din PICCJ. Nicolae Clivet a contestat în instanţă ordonanţa procuroarei Sutiman, pe rolul ICCJ fiind înregistrat dosarul nr. 2086/1/26.05.2014, cu termen de judecată la 18 iunie 2014.

“Nu mi s-a justificat prin nici un act reţinerea şi internarea cu forţa”
Fostul grefier i-a trimis preşedintei ICCJ, Livia Stanciu, la  19 mai 2014, o scrisoare în care i-a solicitat anularea celor două decizii DNA prin care a fost sancţionat cu revocarea din funcţia de conducere, iar apoi, repartizat la Serviciul de registratură, grefă şi relaţii cu publicul. În această scrisoare, Clivet redă filmul reţinerii şi internării sale la Obregia şi arată că “nu mi s-a adus la cunoştinţă niciodată niciun act care să justifice reţinerea mea, nici de către lucrătorii de poliţie, nici de către Spitalul de Psihiatrie «Dr. Alexandru Obregia» (...). Nu a fost emisă de către DNA nicio decizie de suspendare din funcţie, conform art. 50 din Legea 567/2004, pentru a o putea contesta conform prevederilor art. 51 din aceeaşi lege. Conform art. 54 din Legea 487/2002 republicată, internarea nevoluntară se face numai atunci când există pericol iminent de vătămare pentru sine sau pentru alte persoane. Nu mi s-a prezentat niciun act, nici mie şi nici soţiei mele, care să justifice internarea nevoluntară. La data de 17 decembrie 2012, s-a emis de către DNA decizia de sancţionare disciplinară nr. 247 prin care am fost revocat din funcţia de conducere ocupată, cu încălcarea art. 49 alin. (5) şi (6) şi a art. 50 lit. b) din Codul Muncii. La data de 21.12.2012, s-a emis decizia DNA nr. 256 prin care am fost repartizat în funcţia de grefier în cadrul Serviciului de registratură, grefă şi relaţii cu publicul. (…) La art. 1.1 şi 1.3 din decizia nr. 247/17.12.2012, DNA şi-a depăşit atribuţiile, sancţionându-mă disciplinar pentru ca începând cu luna ianuarie 2012 şi până în prezent – deci data emiterii deciziei (când eram internat în spital şi nu aveam acces la telefon), am deranjat o colegă cu numeroase telefoane, atât în timpul serviciului, cât şi după orele de program, pentru a-i transmite sentimente de dragoste. Aceste convorbiri telefonice nu mi-au fost prezentate niciodată şi nici nu am recunoscut conţinutul unor asemenea convorbiri, deoarece, asa cum se spune chiar în decizia de sancţionare, nu am dat declaraţii. În aceeaşi decizie se spune că am recunoscut conţinutul convorbirilor telefonice, ceea ce nu este adevărat. În actul de constatare ataşat deciziei se spune clar că mi s-au prezenta doar trei referate. (...) În baza acestor referate am fost exclus din profesie”.
Citiţi mai multe informaţii despre acest caz pe www.lumeajustitiei.ro

×