x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Intrare gratuită la Muzeul Satului Dimitrie Gusti de Sânziene pentru cei care vin îmbrăcați în ie

Intrare gratuită la Muzeul Satului Dimitrie Gusti de Sânziene pentru cei care vin îmbrăcați în ie

22 Iun 2021   •   16:50
Intrare gratuită la Muzeul Satului Dimitrie Gusti de Sânziene pentru cei care vin îmbrăcați în ie

Ministerul Culturii anunță că persoanele care vor fi îmbrăcate în ie vor avea, în 24 iunie, de Sânziene, intrarea gratuită la Muzeul Satului Dimitrie Gusti, unde vor fi readuse în atenția publicului tradițiile și obiceiurile acestei zile.

Potrivit Ministerului Culturii, în credința populară, Sânzienele erau considerate a fi niște femei frumoase, divinități nocturne care plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă și dansează, fac să rodească ogoarele, înmulțesc animalele și păsările, lecuiesc bolile și suferințele oamenilor. În noaptea când se deschid cerurile, fetele strâng flori de Sânziene și le pun sub pernă pentru a-și visa ursitul.

De asemenea, în dimineața de Sânziene, înainte de răsăritul soarelui, oamenii strângeau buchete de Sânziene pe care le împleteau în coronițe și le aruncau pe acoperișul caselor. Se consideră că omul va trăi mult în cazul în care coronița rămânea pe casă sau, dimpotrivă că va muri repede, atunci când coronița alunecă spre marginea acoperișului sau cădea de pe acoperiș.

„Sărbătoarea Sânzienelor marchează mijlocul verii și este considerat cel mai bun moment pentru culegerea plantelor de leac. De Sânziene au loc bâlciuri și iarmaroace. În trecut, acestea erau un bun prilej pentru întâlnirea tinerilor în vederea căsătoriei. Sărbătoarea din 24 iunie mai este cunoscută în popor și sub numele de Drăgaica. Tot acum, Biserica Ortodoxă face pomenirea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Și nu în ultimul rând, pe 24 iunie este sărbătorită ia: este Ziua internațională a Iei începând din 2013, la iniţiativa comunităţii online ”, se arată într-un comunicat al Ministerului Culturii.

În cadrul evenimentului „La porțile soarelui. De Sânziene la Muzeul Satului”, vizitatorii mari și mici vor învăța despre proprietățile plantelor de leac cu inginerul Petre Biolan (cu participare pe bază de înscriere) și vor asista la reconstituirea obiceiurilor de odinioară – pe care oamenii le practicau în ziua de Sânziene – de către Ansamblul Vatra Hărmanului din Brașov.

La ora 14.00 va avea loc vernisajul expoziției Arta cămășii cu altiță, organizată în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova în România și cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, în contextul susținerii și promovării dosarului „Cămașa cu altiță" cu scopul înscrierii lui în Lista Patrimoniului Mondial Imaterial UNESCO.

Programul se va încheia cu un recital de muzică clasică susținut de soprana Stephanie Radu și tenorul Alin Stoica, începând cu ora 15.00.

Copii și adulți, vor putea participa la atelierul de confecționat coronițe din sânziene.

De asemenea, cei care vor veni la muzeu îmbrăcați în ie/cămașă românească vor avea intrarea gratuită, iar cei care nu au, vor avea are ocazia să își cumpere de la târg, de la meșterii populari prezenți la eveniment care vor avea produse din registrul țesăturilor și nu numai – ii, cămăși, ștergare, brâie, marame, trăistuțe, opinci, podoabe și alte accesorii, flori, produse de sezon, carte.

Mediafax

×