x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Investitie canadiana pe un teren nesigur

Investitie canadiana pe un teren nesigur

de Elena Stanciu    |    25 Iun 2005   •   00:00
Investitie canadiana pe un teren nesigur

Comisia de Urbanism a judetului Cluj a dat in aceasta saptamana avizul pentru constructia unui centru comercial la marginea Clujului, pe un teren care face inca obiectul unui litigiu. Controversatul proiect a fost demarat in urma cu opt ani, a fost vizat de o ancheta guvernamentala si a dus la o condamnare la inchisoare pentru fals.

Proiectul pentru constructia centrului comercial Polus s-a nascut in aprilie 1997, cand prefectul de atunci al Clujului, Alexandru Farcas, directorul Fondului Proprietatii de Stat (FPS) Cluj, Radu Sarbu, si presedintele societatii de investitii canadiene Polus Investment, Demjan Sandor, au semnat un acord. Actul prevedea ridicarea unui ansamblu de birouri, locuinte, un hotel si un centru sportiv, dar si alte spatii comerciale. Zona desemnata sa gazduiasca noul centru a fost in apropierea comunei Floresti, invecinata cu municipiul Cluj-Napoca. Lucrarile n-au inceput insa nici pana astazi.

Comisia Judeteana de Urbanism a dat unda verde lucrarilor la 21 iunie 2005, in urma cu patru zile. Mai este nevoie de girul Consiliului Local Floresti pentru ca muncitorii sa se apuce de treaba. Dar autorii proiectului vor sa construiasca pe un teren care se afla in litigiu.

Totul se datoreaza modului in care spatiul a fost acordat firmei Polus, in 1999. Pamantul era, la momentul respectiv, in proprietatea statului, sub administratia Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj. Pe calea uzuala, adica prin Hotarare de Guvern, nu s-a reusit transferul spatiului catre antreprenorii centrului comercial. Asa ca terenul de 34,7 hectare, cunoscut drept "Sapca Verde", a trecut mai intai in proprietatea societatii agricole Agroindustriala SA Cluj-Napoca, unde actionar principal era FPS. Fondul condus de Radu Sarbu s-a asociat apoi cu Polus Transilvania, careia i-a vandut terenul.

ANCHETA SI NEREGULILE. Afacerea a trezit atentia primarului municipiului, Gheorghe Funar, care, impreuna cu deputatul PD Iuliu Pacuraru, s-au opus de la inceput proiectului. Ei au cerut o ancheta guvernamentala care sa verifice modul in care Polus Transilvania a ajuns in posesia spatiului "Sapca Verde". Corpul de Control al primului ministru, condus pe atunci de Ovidiu Grecea, a alcatuit un raport. Actul precizeaza ca terenul a fost vandut de catre Agroindustriala firmei Polus la un pret mai mic decat valoarea reala. Subevaluarea a adus prejudicii bugetului, si s-a datorat, potrivit aceluiasi raport, prezentarii unor date false.

Rezultatele anchetei au fost o recomandare de suspendare din functie pentru prefectul Alexandru Farcas si condamnarea la inchisoare a presedintelui Agroindustriala Cristian Istratescu. El a pri- mit un an si jumatate de privare de libertate pentru fals in declaratii de la o instanta a Tribunalului Cluj, in 2001. Curtea de Apel a confirmat condamnarea acestuia, in 2003, dar a dispus mentinerea contractului de vanzare-cumparare pentru terenul controversat. Deci tranzactia a ramas in picioare.

LITIGIUL. Pe de alta parte, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj, cea care a fost deposedata de terenul cu pricina, a contestat in instanta ordinul prefecturii prin care Agroidustriala a primit pamantul, inainte sa il vanda firmei Polus. Curtea de Apel Craiova le-a dat castig de cauza in 2002, prin decizie definitiva si irevocabila. Dar aceasta decizie nu se rasfrange si asupra firmei Polus, actualul proprietar. "Am vazut ca este necesar sa-i actionam si pe ei in instanta ca sa se stabileasca nulitatea acelui act. Lucru pe care l-am si facut", a declarat pentru Jurnalul National rectorul USAMV, Liviu Marghitas.

Afaceristul clujean Arpad Paszkany, cel care conduce compania Polus Transilvania, spune ca tranzactia terenului a fost legala si ca lucrarile la complex vor incepe. El nu se teme ca va pierde pamantul in fata instantei. "USAMV nu are nici un drept asupra terenului. Acela a fost al statului, iar USMAV nu avea nici drept de administrare asupra lui", spune Paszkany. Afaceristul a mai precizat ca peste doua luni spera sa inceapa construirea complexului, care va dura intre 14 si 16 luni, investitia fiind aproximata la 140 de milioane de dolari.

AVIZE
Pana cand judecatorii vor stabili al cui e de drept terenul, autoritatile locale dau avize de constructie favorabile complexului comercial (foto). Mingea e acum la Consiliul Local din comuna Floresti, care are in administrare spatiul si care trebuie sa dea autorizatia. "Pe lege, documentatia este beton, asa ca putem emite autorizatia de construire. Am primit doua adrese prin care ni se solicita sa nu dam Polusului autorizatie. Dar este in beneficiul Florestiului ca acest centru sa se faca. Si apoi, este riscul domnului Paszkany daca nu castiga terenul in instanta", a declarat primarul comunei Floresti, Vancea Ioachim.
×
Subiecte în articol: observator terenul polus