x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iohannis: E nevoie de o prezenţă avansată a forţelor NATO pe flancul estic, dar nu ca în Războiul Rece

Iohannis: E nevoie de o prezenţă avansată a forţelor NATO pe flancul estic, dar nu ca în Războiul Rece

12 Mai 2016   •   11:40
Iohannis: E nevoie de o prezenţă avansată a forţelor NATO pe flancul estic, dar nu ca în Războiul Rece

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat joi că, în contextul acţiunilor Rusiei, va exista o prezenţă avansată a NATO pe flancul estic.


"Aceste acţiuni, care sunt anunţate şi pregătite în Rusia, sunt dintre cele care ne fac pe noi să solicităm NATO o abordare echilibrată a flancului estic, dacă vorbim despre partea nordică unde avem Polonia şi statele baltice şi de partea sudică a flancului estic unde avem România şi Bulgaria. Este evident că acest flanc are nevoie de o abordare echilibrată, asta însemnând că vom avea o prezenţă avansată a forţelor NATO şi în partea de nord a flancului estic, dar e necesară şi în partea de sud a flancului estic. Asta nu înseamnă că vom avea, ca pe vremea Războiului Rece, zeci sau sute de mii de soldaţi staţionaţi pe acest flanc, însă după părerea noastră este nevoie de o prezenţă avansată a forţelor NATO, de exemplu prin exerciţii militare comune. Avem foarte multe astfel de exerciţii, tip, ne dorim mai multe", a spus Iohannis cu privire la anunţul Federaţiei Ruse de a trimite trei brigăzi suplimentare la graniţa cu NATO.

Şeful statului român a menţionat că a propus şi o prezenţă navală permanentă în Marea Neagră.

"În aceeaşi logică, ne dorim - şi am propus acest lucru - să avem o prezenţă navală permanentă în Marea Neagră, care sigur va porni de la riverani, adică noi cu bulgarii şi cu turcii, dar care în perspectivă trebuie să se integreze în abordarea NATO pentru partea sudică a flancului estic", a afirmat Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la finalul întrevederii cei doi oficiali susţinând o declaraţie de presă comună.

Secretarul general al NATO se află în România în contextul în care joi are loc inaugurarea scutului antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu.

Sursa: AGERPRES

×